2007-09-27

Clinton-Bayh 2008?

När tidigare troliga presidentkandidaten Evan Bayh gav sitt officiella stöd till Hillary Clinton ökade naturligtvis chansen för att han ska bli hennes vicepresidentkandiat om hon vinner demokraternas nominering. Roger Simon på Politico.com resonerar om saken:

Standing there side by side behind the lectern they looked like ... a ticket. ...

[T]he general thinking is that she will look for a governor as a running mate. ... Bayh is a rarity, however: Before becoming a senator, he was a two-term governor of Indiana and can therefore claim to have both executive and legislative experience.

3 kommentarer:

Tobias Levander sa...

Det är väldigt tidigt att spekulera om vicepresidentkandidater, men det kan också vara svårt att låta bli.

Evan Bayh verkar på många sätt som ett ypperligt andranamn på Clintons eventuella valsedel, men jag tror inte att han blir det slutliga valet. Det viktigaste skälet är att Bayh med all säkerhet skulle ersättas med en republikan i senaten, förutsatt att Clinton/Bayh vinner. Demokraterna har en hyfsat solid majoritet i denna församling inom räckhåll. Om saker och ting går väl för dem kanske de har runt 55-56 senatsplatser efter nästa års val. Detta räcker för att få igenom hjärtefrågor även om några av deras senatorer ställer sig på republikanernas sida, liksom för att förhindra republikansk "filibustring" i om de bara får några mittenorienterade republikaner med sig. Varje senatsplats är viktig och en förlust av senatsplatsen från Indiana skulle försvaga demokraterna i senaten.

Bayh skulle givetvis förstärka Clintons möjligheter att vinna Indianas 11 elektorsröster, men dessa möjligheter är nog väldigt små ändå. Indiana är (som också sägs i artikeln) i presidentvalssammanhang en solitt republikansk delstat och även med Bayh skulle det nog krävas väldigt stora ansträngningar att vinna där, i synnerhet med en så polariserande politiker som Clinton som kandidat. Då kanske det är bättre att lägga ansträngningarna på delstater som är mer lättrörliga i dessa sammanhang.

Mathias Sundin sa...

Mycket klokt resonerat!

Niklas Frykman sa...

Vilket då betyder Richardson, som kör swingstaten New Mexico...