2007-08-24

Expressen om Obama och Rudy

Del tre i Expressens serie om presidentkandidaterna, denna gång Barack Obama.

Jag missade visst del två i serien, om Rudy Giuliani. Den här artikeln är, till skillnad från de andra två, fullproppad med negativa saker om Giuliani. Framgångar bemöts med motargument eller andra åsikter och vad sägs om en objektiv mening som denna:

"Sjukvården vill han förbättra genom att försöka pressa priserna på privata sjukvårdsförsäkringar. Men Gud förbjude att samhället tar totalansvar, som i Frankrike eller Storbritannien – eller Sverige."

Eller detta:

"Han använder välfärd som ett skällsord"

Welfare i amerikansk politik står inte för samma sorts välfärd som vi menar när vi pratar om det i Sverige. Welfare är socialbidrag i USA.

Tänk att det ska vara så svårt att ha samma ton i artikeln om Giuliani som i de om Clinton och Obama. De innehåller också kritiska spynpunkter eller negativa åsikter om kandidaten, men inte alls i samma utsträckning.

Dessutom jämförs Rudy Giuliani med Göran Persson. Det vore väl kanske inte mitt val, men lite roligt är det.

I artikeln om Hillary så ska en anledningen till att hon får svårt att bli vald vara att hon "som kvinna riskerar hon att stöta bort högern." För det första så kommer inte högern i alla fall att rösta på henne vilket alltså inte påverkar valresultatet. För det andra, har högern något speciellt problem med kvinnor? Vi pratar alltså om samma höger som så envetet tjatat på svarta kvinnan Condi Rice att ställa upp i presidentvalet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, nog är det övertydligt var sympatierna ligger inom svensk politisk journalistik. Man måste nog heta Esbati för att hitta en högerkonspiration här.