2007-08-10

Ames Straw Poll

Imorgon smäller det för en av de största och viktigaste händelserna för de republikanska presidentkandidaterna, Ames Straw Poll. Om jag har förstått det rätt så kan det liknas vid en stor festival om politik. Republikaner från hela Iowa åker dit, knallar runt till de olika kandidaternas evenemang och så avslutas det hela med en omröstning. Att vinna eller placera sig bra i den är avgörande för kandidaterna, i alla fall de mindre.

1999, när det senaste begav sig, vann och befäste George W. Bush sin ledning i racet. Lamar Alexander och Dan Quayle hoppade av direkt efter, på grund av deras dåliga resultat. Elizabeth Dole och Pat Buchanan drog sig ur en månad senare.

Mitt Romney satsar stort på att vinna i Ames. Efter att både Rudy Giuliani och John McCain meddelat att de inte ställer upp i omröstningen så har pressen ökat på Romney att vinna, och vinna stort. Det ser ut som han kommer göra det. Speciellt eftersom Fred Thompson inte heller ställer upp, han är ju inte kandidat ännu.

Störst roll spelar nog Ames för de mindre kandidaterna. Vem kommer placera sig tvåa efter Romney? Vem kommer placera sig i botten och därmed i princip vara rökt? Skulle till exempel Mike Huckabee komma på en stark andraplats så kan det göra honom till en utmanare till kvartetten Romney, Thompson, McCain och Giuliani.

Ames är make or break för många kandidater. Det blir en spännande omröstning imorgon.

Inga kommentarer: