2007-07-20

Så ska McCain komma tillbaka

The Politico har fått tag i två intressanta dokument (som troligen är producerade för att spridas via media) där McCains comeback planeras. I det ena hänvisar de till Ronald Reagans kampanj sommaren 1979 som var i motsvarande läge som McCain är nu. Dålig fundraising, nästan inga pengar kvar, flera toppnamn i kampanjen fick sparken. Hur det gick sen vet ni ju.

Det andra är ett strategimemo där tydligt fokus sätts på de tre första staterna att rösta, Iowa, New Hampshire och South Carolina. Kan McCain prestera över förväntan där kan han få momentum, massa uppmärksamhet, vara en underdog som kommer igen, som aldrig ger upp och därmed prestera bra den 5 februari, då valet troligen avgörs.

De menar att både Giuliani och Thompson verkar se förbi de tidiga staterna och fokusera på de som röstar den 5 februari. New Hampshire kallar de "McCain Country" och menar att han har en organisation där som ingen annan kan matcha. Det var i NH som han kampanjade så hårt och vann en seger som nästan knockade Bush i presidentvalet 2000.

De ska också skära ner organisationen så att den inte kostar mer än vad de fick in fundraising den sämsta månaden första halvåret. Varje månad ska kassakistan öka.

Ja, kan de lyckas med detta och steg för steg förbättra kampanjen kan media börja spekulera i McCains comeback. Kan han prestera bra i Iowa, vinna New Hampshire och South Carolina, då är han verkligen med i matchen igen. Hans stora svaghet är naturligtvis att han nu inte kan satsa alls på de staterna som röstar 5 februari. Det ska till ett rejält momentum för att han ska kunna välta de andra kandidaternas långsiktiga satsningar där.

Inga kommentarer: