2007-07-25

Obamas gaffe

Gaffe kallar jänkarna det när någon kandidat (eller någon annan för den delen) gör ett misstag. Min omedelbara reaktion igår var att Barack Obama gjort en gaffe på frågan om han skulle träffa ledarna för länder som är fientliga till USA. Hillary Clintons kampanj verkar dela min uppfattning för de pumpar på rätt bra nu mot Obama. In på banan kastar de Bill Clintons utrikesminister och numera Hillarys rådgivare, Madeleine Albright. Hon hyllar naturligtvis Hillarys förståelse av processen som kallas utrikespolitik. Hillary Clinton själv kallar Barack Obamas svar för oansvarigt och naivt.

Inte bara Hillary Clintons kampanj verkar tro att det var ett misstag av Obama. Det gör även Obamas kampanj. Ja, de skulle aldrig erkänna det, men Obamas chefstrateg David Axelrod har fått ryka ut med ett "vad han menade var":

“And what he meant was, as a government, he’d be willing and eager to initiate those kinds of talks ... "

Obamas kampanj försöker självklart slå tillbaka och pekar på att Hillary Clinton i april också sagt samma (dumma?) sak:

"I think it is a terrible mistake for our president to say he will not talk with bad people."

Obamas kampanj vet mycket väl att Hillary Clinton inte sa att hon inte skulle träffa dessa ledare, och framhöll att det var viktigt med ökad diplomati, men att det inte bara var att åka över och dricka lite kaffe ihop. Men något måste de slå tillbaka med och något måste Clintons kampanj få försvara.

Och som jag också påpekade igår är detta mumma för republikanerna. John McCain kallade snabbt Obamas svar för naivt.

Inga kommentarer: