2007-07-03

Amerikanarna tyckte Bush gjorde fel

Det amerikanska folket håller inte med president Bushs i hans beslut att benåda Scooter Libby från fängelsestraffet.

60% säger i en undersökning att domstolens beslut borde ligga fast, 21% håller med Bush och 17% tycker han borde ha benådats fullständigt (han är fortfarande dömd, det var bara fängelsedelen han slapp). Det ser dock olika ut i de olika partierna. 77% av demokraterna tycker att domstolens beslut borde ligga fast, mot 40% av republikanerna. 56% av independants håller också på domstolens linje.

Vad gäller själva benådningen så tror jag ur politisk synvinkel det skadar både Bush och republikanerna. I förra valet, 2006, hade de stora problem med korruption och folket tyckte att de hade blivit för mycket etablissemang vars enda mål var makten. Det var en del i den stora valförlusten. Nu när de inte längre kontrollerar kongressen kan den bilden avta till nästa val, men sådana här beslut hjälper inte till.

Själva fallet Scooter Libby har jag inte följt tillräckligt nära för att kunna uttala mig säkert om. Men min känsla är att processen mot honom drevs för att åklagaren skulle få sätta dit någon, när han nu misslyckades med själva grunduppdraget, att ta reda på vem som hade läckt uppgifter om en CIA-anställd. Det visade sig sedan vara Colin Powells närmaste medarbetare.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Frågan är om det kommer ha så mycket inverkan egentligen. President Bush är politiskt fatalt skadeskjuten redan så vad han än gör lär knappast påverka opinionen mot honom varken i USA eller världen. Hade han måhända kunnat paradera upp bin Ladens döda kropp på FOX News så kanske...
Det gäller för GOPs presidentkandidater att distansera sig från President Bush i frågan om Libby. Frågan är om de vill eller kan göra det trovärdigt?

Mathias Sundin sa...

Ja, och kandidaterna har direkt uttalat sitt stöd för vad Bush gjorde. Det är klart om ett och ett halvt år så har väl detta ingen större påverkan, men det påminner väljarna om varför de röstade bort republikanerna i höstas.

Unknown sa...

Kolla pa http://www.phreakzguild.com/sida/ for att se fler benadningar som Bush gjort.

Anonym sa...

Jo, såg att Fred Thompson givit President Bush sitt stöd. Antar att Demokraterna kommer att hamra in detta i folks medvetande hela vägen tom valdagen i november...

Mathias Sundin sa...

Jupp, jag tror samtliga republikaner har gjort det.

Peter sa...

Att de republikanska kandidaterna fortsätter att knyta fast sig vid Bush är troligtvis inte en särskilt bra strategi för valet 2008.

Med tanke på både Giulianis och Romneys tidigare inställningar till benådningar eller strafflindringar så luktar deras stöd för detta riktigt illa. Uppenbart så kommer detta inte skada dem i primärvalet (eftersom ingen verkar vara emot det), men det kommer tas upp i presidentvalet.

Om personer ljuger för utredarna så blir det ju aningen svårt att ta reda på om hur många och vilka det var som läckte, och även på vems uppdrag. Därför så är tex mened och försvarande av brottsutredning båda brott.

Bush säger sig vara ok med att Libby dömdes men inte med straffet. Var dock de ändå möjligheterna 30 månader eller inget? Så det mest troliga är att om Libby fått sitta i fängelse, om så bara i ett halvår, så skulle han börja minnas saker.

Skälet till att han inte benådades är att han nu fortfarande kan överklaga domen, vilket gör att adminstrationen kan forsätta att vägra svara på frågor om det eftersom det rör en pågående rättsprocess. Och Libby har fortfarande rätten att använda sig av det femte tillägget.

Någon som vågar satsa några pengar på att han inte kommer att bli benådad när Bush lämnar Vita huset?

Gissar att de enda republikanerna kommer att få ut av valet 2008 är vad de får när de säljer sina banderoller fråm 2+++ med texten 'Restoring honor and dignity to the White House' till demokraterna.

Peter sa...

2+++? 2000!

Mathias Sundin sa...

Det kan ligga lite i det, men vi får se hur stor Libby-grejen blir framöver. Blir det Hillary som blir demokraternas kandidat har hon ju lite svårare att använda Libby, Bill benådande ju en del kontroversiella människor också.

Peter sa...

Helt rätt i Bill Clinton också hade en del mindre lämpliga benådningar. De flesta kan ju inte läggas på Hillary Clintons samvete, dock kan ju ett av de mest kända, Marc Rich (som för övrigt hade Scooter Libby som advokat), anses ha kopplingar även till henne.

Jag vill nog ändå hävda att Clintons benådningar bleknar i jämförelse med vad Bush nu gjorde. Genom att helt ta bort Libbys fängelsestraff så undanröjde han hotet att Libby skulle få för sig att börja prata om Cheneys och kanske även Bush inblanding i Plamegate.
Hade Libby gjort detta så hade antingen presidenten, vicepresidenten eller båda två ställts inför riksrätt.

Mathias Sundin sa...

Tja, det sistnämnda vet jag inte, men visst så kan det vara.