2007-07-05

400 dollar var rena rean

Tidigare i år kom det fram att John Edwards hade klippt håret för 400 dollar och dessutom råkat ta notan på kampanjen. När det kom fram betalade han raskt tillbaka pengarna och menade att det var ett misstag (vilket det borde ha varit). Nu har Edwards frisör pratat med Washington Post och han menar att 400 dollar inte var mycket jämfört med de 1250 dollar Edwards betalade 2004 när han var vicepresidentkandidat. Han flög då in frisören till Atlanta från Beverly Hills.

Det här är naturligtvis ingen viktig politisk fråga, men det påverkar helt klart hans kampanj. Alla känner till att Edwards är rik, och det håller ingen mot honom. Men han försöker framstå som en ganska vanlig kille. Vanliga killar klipper inte håret för 400 dollar och hans kamp mot fattigdom gör sig inte lika trovärdig. Jag lägger ingen personlig värdering i det, bara konstaterar hur det ser ut för väljarna.

Faktum är att hårklippningar var på tapeten redan 2003 och 2004 när John Kerry var presidentkandidat. Dagen efter John Kerry lanserade sin presidentkampanj så kom nyheten att han klippte håret för 150 dollar (som senare visade sig vara 75 dollar). Hårstoryn tog en del av John Kerrys mediautrymme och blev ett stående skämt hos Leno och Letterman. Storyn levde kvar och bidrog, tillsammans med mycket annat bland annat från Kerry själv, att han mer och mer framstod som en rik, överklass-liberal från östkusten. Inte alls någon man av folket.

En annan del av den kampanjen var att framställa Kerry som fransk. Newt Gingrich brukade skämta när han öppnade möten genom att säga:

"Good morning, or as John Kerry would say: Bonjour!"

Allt detta och mycket till finns att läsa i den utmärkta boken The Way to Win. Rekommenderas varmt. Första kapitlet finns att läsa här.

6 kommentarer:

Johan Ingerö sa...

Faktum är att detta tema redan var uppe på Clintons tid. Även han "ertappades" med att klippa håret för en hisklig summa pengar.

Jagkan inet begripa vad det är som kostar. De har ju ganska vanliga frisyrer båda två. Det vore ju annat om de var rockstjärnor som behövde plocka in specialister för att göra Mötley Crüe-frisyrer...

Mathias Sundin sa...

Jo, det var ju samma frisör som Kerry använde. Nej, jag har också mycket svårt att förstå kostnadsbilden, men så är jag ju flintis också.

Johan Ingerö sa...

Bättre att göra som Trent Lott. Kan du fixa en bild på honom utan hans hiskliga toupé så är jag fan i mig beredd att ta et banklån för att köpa den...

Anonym sa...

Det är förvisso sant att de har ganska vanliga frisyrer, men när man kandiderar till presidentkanditat har man inte råd med några missar. Det går ju knappt o klippa sig i stockholm för mindre än 200 spänn o då är det någon klåpare. 150 dollar låter knappt anmärkningsvärt. 400 låter lite mer anmärkningsvärt, men fortfarande rimligt med tanke på omständigheterna.

Mathias Sundin sa...

Jag skulle säga att det är en större miss att klippa sig för 400 dollar och se grymt bra ut i håret och göra det för 40 dollar och se helt okej ut. Ärligt talat, vem ser skillnaden, förutom på notan?

Peter sa...

Frågan är fånig. Man kan ju tänka sig att man kan rapportera om de riktiga frågorna istället för om en hårklippning.
Gällande kostnaden, Edwards samlade in $14 miljoner första kvartalet, och en klippning för $400 är viktig?

Sen om skillnaden är att se grymt bra ut i håret och se okey ut, så kan man ju fråga sig vad det har någon som helst effekt gällande tex popularitetssiffror. Och om det har den minsta effekt så är $400 inget att bråka om. Bara misstanken att det skulle få effekt är värt att betala $400, eller för den delen om Edwards anser att han själv ser bättre ut.

Kolla upp Nixon och hans debatt med Kennedy 1960. De som såg på TV ansåg att Kennedy vann, de som lyssnade på radion ansåg att Nixon vann.