2007-06-09

Romney leder i Iowa och New Hampshire

Jag har flera gånger tidigare berömt Mitt Romneys kampanj, den verkar vara extremt kompetent upplagd. De kommer från ett svårt läge som relativt okänd kandidat men tar steg för steg mot toppen som andra kandidater med samma utgångsläge inte gör.

Nu har Romney nått ytterligare en milstolpe, han har tagit ledningen i den första delstaten att rösta, Iowa. Fram till maj var det McCain och Giuliani som ledde i samtliga undersökningar, sedan mitten av maj är det Romney. I ett genomsnitt på de fem senaste undersökningarna leder han med ett snitt på 1,2 procentenheter.

Både Giuliani och McCain har dragit sig ur Iowas straw poll, en stor händelse där tusentals republikaner från Iowa samlas på ett ställe och umgås med kampanjerna för att sedan tillslut genomföra en omröstning. Resultatet kan lyfta eller sänka en kandidat. Romney tänker ställa upp och pressen ökar på honom att göra riktigt bra ifrån sig i frånvaro från Giuliani och McCain.

Romneys resultat för Iowa ser nästan exakt likadant ut för det kanske ännu viktigare valet i New Hampshire, där det första primärvalet går av stapeln. Fram till maj ledde framförallt McCain i undersökningar, sedan dess är Romneys dominans nästan total. Han leder nu med ett snitt på 8 procentenheter.