2007-06-26

Obamas första TV-reklam

Barack Obama blir först ut av de tyngsta kandidaterna att börja köra TV-reklam. Republikanen Mitt Romney har gjort det länge, och även demokraten Bill Richardson har kört ett tag, båda med lyckat resultat. Romney leder numera i Iowa och New Hampshire och Richardson har tagit sig upp till tvåsiffrigt i båda staterna.

Barack Obama ligger tvåa nationellt, men först på tredje plats i Iowa, dessutom med en negativ trend. Följaktligen är det också i Iowa hans två första reklamer börjar köras. Båda filmerna introducerar Obama för väljarna. De börjar vid hans genombrott vid 2004 års konvent och berättar sen om hans liv och ett par senatorer, en republikan och en demokrat, berättar om hur bra han är på att nå överenskommelser över blockgränserna. Det jag reflekterar över är hur otroligt lite av hans bakgrund som går att lyfta fram. Han jobbade med utsatta barn, pluggade på Harvard och blev första svarta chefredaktören på Harvard Law Review. Allting bra grejor, men består hans samlade erfarenhet inte av mer? Kommer fler väljare reflektera på samma sätt som jag när de ser filmerna? Kolla och fundera själva.

UPPDATERING: Jag mindes fel, Obama är inte alls först ut. Edwards har kört reklam, men jag minns inte riktigt var. Tror det var i Iowa och New Hampshire.

Inga kommentarer: