2007-06-08

Immigrationsreformen kraschar

Senatens ledare Harry Reid var tvungen att dra tillbaka förslaget på immigrationsreform efter att en majoritet röstade för att inte låta förslaget gå till en omröstning (senatsreglerna verkar minst sagt komplicerade). Det är naturligtvis ett rejält bakslag för Bush men också för John McCain som var en av de som jobbat fram förslaget.

Förslaget var en kompromiss där de cirka 12 miljoner illegala invandrare som finns i USA bereddes en väg till medborgarskap, samtidigt som bevakningen av gränsen mot Mexico förstärktes kraftigt. Hela förslaget är naturligtvis mycket mer omfattande, inte mindre än 400 sidor.

Jag gillar inte grunden i att man ska stänga ute människor, men tyckte ändå att kompromissen såg hyfsad ut. Båda sidor har fått med viktiga punkter. Men som i alla kompromisser så finns det också saker de båda sidorna inte gillar, och fokuset i debatten hamnade på detta.

Nu är det tillbaka till ritningsbordet som gäller. Bush och senatorerna från de båda partierna måste fortsätta jobba för att bredda stödet för reformen - som i mitt tycke är helt nödvändig.

Detta är naturligtvis inte bra för McCains chans i presidentvalet. Hade reformen gått igenom hade han i alla fall framstått som någon som uppnår resultat, nu är väl effekten mest att han återigen gjorde upp med demokraterna och retade upp sina egna väljare.

Också hos DN.

Inga kommentarer: