2007-05-18

Debatt nr två

Lite utspritt över det senaste dygnet har jag nu kollat igenom de republikanska presidentkandidaternas andra debatt, denna gång arrangerat av Fox News i South Carolina. Den var både bättre och sämre än den första. Det blev lite mer debatt mellan deltagarna, i den första fick de inte alls rikta sig mot varandra, det gjorde de nu en aning mer. Men frågorna var lite bättre och i ett bättre tempo i den första.

Kvällens vinnare var i mitt tycke John McCain, följd av Rudy Giuliani. McCain kändes verkligen som en ledare. Han svarade rakt och tydligt på frågor, visade att han är en senator som får saker och ting gjorda (vilket inte kan sägas om alla hans kollegor) och blev på något sätt centrum för debatten. Rudy Giuliani klippte till Ron Paul i frågan om 9/11 och rev ner kvällens kraftigaste applåd för det. Det bästa med Giuliani är hans humor och känsla av optimism. Att förmedla det kan inte underskattas. Bill Clinton predikar alltid att den mest optimistiske vinner och det var ju även ett starkt kännetecken hos Ronald Reagan.

Mitt Romney var inte alls lika bra i den här debatten. Han hamnade på något sätt i utkanten och lät inte som en ledare, utan mer som en politiker som säger det han tror folk vill höra. Kvällens bästa jabbande var när Romney anklagade McCain för att förespråka allmän amnesti för illegala invandrare och McCain svarade med att så var det inte. Sen klämnde han till Romney genom att påpeka att han själv inte ändrat åsikt beroende på vilket val han ställde upp i. Romney var ju betydligt mer liberal när han 1994 utmanade Ted Kennedy om hans plats i senaten.

Nedan har ni den första delen av debatten. Om ni vill se hela kan ni kolla på den och när den är slut kommer del två upp som ni kan klicka på och fortsätta kolla.

Inga kommentarer: