2007-04-08

Republikanerna i South Carolina

Fox News har frågat 600 republikanska väljare i South Carolina som troligen kommer rösta i primärvalet nästa år. 26 procent stödjer Rudy Giuliani, 25 procent John McCain och 14 procent Mitt Romney. Men det intressanta är att borra lite djupare i svaren. En del är ganska förutsägbart, annat inte.

De som stödjer Giuliani tycker att ledarskapsegenskaper är det viktigaste, medan de som stödjer McCain tycker att ärlighet och trovärdighet är viktigast tillsammans med rätt erfarenhet för att leda landet. 10 procent av Giulianis väljare stödjer honom för att han har störst chans att vinna mot en demokrat, jämfört med 7 procent för McCain. Däremot tycker inte Giulianis väljare att hans åsikter i sakfrågorna spelar så stor roll, bara 12 procent anger det som huvudskäl varför de stödjer honom. Mitt Romneys väljare anger däremot det som deras viktigaste skäl, hela 36 procent tycker det är viktigast.

En del undrar hur de republikanska kandidaterna kan stödja Bush och fortfarande stödja kriget i Irak när han är så impopulär (speciellt om man bara läser svenska medier). Well, deras väljare gillar Bush. 70 procent ger Bush godkänt, 23 procent ger honom underkänt. Detta kan jämföras med de nationella siffrorna för hela väljarkåren där bara 35-40 procent ger honom godkänt. De ser kriget i Irak som valets klart viktigaste fråga och 75 procent stödjer det.

Så till frågan om abort. Giuliani sa senast i veckan återigen att han inte tänker ändra några abortlagar. Detta säger många kommer skrämma bort väljare, och det kanske det kommer att göra. 53 procent av Giulianis väljare är mot fri abort, men väljer alltså ändå att stödja honom.

Vi kan också se att Giuliani går hem i alla grupper. Av de som kallar sig liberala republikaner får han 30 procent, hos konservativa 30 procent och hos moderates 19 procent. Nästan exakt samma siffror som John McCain. Hos de evangeliskt kristna får han 25 procent, lika mycket som McCain.

Hela undersökningen finns att läsa här.

Inga kommentarer: