2007-04-13

Balansgång på slak lina

Här en fråga som väldigt bra illustrerar vilken svår balansgång presidentkandidaterna hela tiden måste gå.

USA:s kongress (iallafall demokraterna i kongressen) har skickat ett förslag till president Bush som innehåller mer pengar för att fortsätta kriget i Irak. Men mot ett villkor - att trupperna dras tillbaka senaste mars nästa år. Bush har lovat att lägga in sitt veto mot förslaget. Då är det återigen upp till kongressen att handla. Antingen skickar de honom pengar utan krav, eller så vägrar de skicka ett nytt förslag om Bush inte går med på att dra tillbaka trupperna.

Varje presidentkandidat inom demokraterna måste alltså bestämma sig hur de ska agera. Vad tycker väljarna att de ska göra? Jo, enligt en undersökning av LA Times så tycker 66 procent av demokraterna att kongressen ska vägra skicka nya pengar om Bush inte lovar att dra tillbaka trupperna. Vill du bli demokraternas presidentkandidat så kan den positionen kännas lockande alltså.

Men vad tycker mittenväljarna, som i själva presidentvalet utgör upp mot 40 procent av väljarkåren? De är delade. 40 procent tycker att man utan villkor ska tillhandahålla pengarna och 43 procent att de ska vägra om inte Bush ger sig. Om folk verkligen ser att trupperna skadas av att de inte kan få material så kan dessutom opinionen snabbt svänga.

Så driver man som demokrat hårt linjen att Bush ska med sig så hjälper det dig i kampen om att bli demokraternas presidentkandidat, men kanske gör att du förlorar valet. Hur skulle du göra?

Inga kommentarer: