2007-03-04

Nationellt primärval?

När presidentkandidaterna för respektive parti ska utses i USA så får varje delstat rösta. Delstaterna skickar sedan utifrån valresultatet delegater till konventet på hösten som formellt utser partiets presidentkandidat.

Omröstningarna sker inte som själva presidentvalet på samma dag, utan är utspridda över flera månader. Först ut är Iowa, sedan brukar New Hampshire följa. För demokraterna klämmer sig 2008 Nevada in där i mellan.

Efter de inledande staterna följer Mini Tuesday med tre-fyra delstater, där bland annat viktiga South Carolina finns med. Ett par veckor efter det med några mindre delstater så kommer så Super Tuesday där det brukar kunna avgöras. 2004 röstade bland annat tunga Kalifornien, Ohio och New York då.

Men inför 2008 ser det ut att kunna bli annorlund. Iowa inleder visserligen som vanligt och New Hampshire följer därefter. Men sedan ser det ut som en hel drös delstater kommer rösta den 5 februari. Så många som 23 delstater kan komma att lägga sina röster den dagen.

Detta får naturligtvis stora konsekvenser för kandidaterna. Troligen kommer det missgynna de mindre kandidaterna. Tidigare kunde de satsa sina begränsade resurser i Iowa och New Hampshire, göra ett bra resultat där och få momentum och pengar att satsa på Mini Tuesday och Super Tuesday. Visserligen kan de även nu göra bra ifrån sig i början men endast de riktigt tunga kandidaterna kommer kunna satsa på så många som ett tjugotal delstater samtidigt.

Så visst blir det tuffare för de mindre kandidaterna, men samtidigt mer rättvist för väljarna. New Jersey som är en ganska stor delstat har tidigare legat mycket sent och omröstningen där har ofta varit helt betydelselös.

Delstater som hittills bestämt sig för 5 februari:
Alabama, Arkansas, Delaware, Missouri, New Mexico, Oklahoma, Utah.

Delstater som seriöst funderar på att flytta till den 5 februari:
Illinois, California, New York, Michigan, New Jersey, Texas, Arizona, Florida, North Carolina, and Kansas.

Inga kommentarer: