2007-03-24

En ny skådis i Vita huset?

När jag först hörde Fred Thompsons namn nämnas i presidentspekulationerna trodde jag att det var ytterligaren en av dessa outsiders utan någon chans. Jag kände inte igen hans namn, men tyckte mig svagt känna igen hans utseende. Det visade sig inte ha något med hans politiska gärning att göra, utan hans andra karriär som skådespelare. Han har på senare år spelat Arthur Branch i Law & Order och syntes i början på 90-talet i filmer som Red October, In The Line of Fire och Die Hard II.

1994 vann han enkelt en plats i senaten i specialvalet i Tennessee för att fylla Al Gores plats. Han vann lika enkelt återval tre år senare men slutade i senaten 2002. Då hade han gjort sig känd som en äkta amerikansk konservativ. Mot abort, mot vapenkontrollagar, för skattesänkningar, för en liten statsmakt och har ett nästan klockrent konservativt röstande bakom sig i senaten.

Det som gör honom riktigt intressant är de nya opinionsundersökningarna som har kommit de senaste dagarna med hans namn med. Han gör riktigt bra ifrån sig. I Iowa går han förbi Mitt Romney och Newt Gingrich direkt till tredje plats med 12 procent. I New Hampshire går han direkt till 10 procent, med Romney och Gingrich inte långt före sig. Nästan samma sak i Texas, där han hamnar på 12 procent, lika med Romney och en procentenhet före Gingrich.

Det ger honom en bit kvar upp till McCain och Giuliani men är mycket imponerande siffror för någon som för första gången bara säger sig fundera på saken och inte alls varit med i spekulationerna tidigare och därmed fått anhängare. Det här ska bli spännande att följa.

Thompson framträdande i Fox News Sunday, där han diskuterar en eventuell kandidatur och hans inställning i några sakfrågor, kan ni hitta i min YouTube-kanal.

Inga kommentarer: