2007-03-11

Clinton-Richardson vs. Giulaini-Romney

Som jag skrev i fredags så ligger mitt tips på att vi får se Hillary Clinton som demokraternas presidentkandidat och hon väljer Bill Richardson till vicepresidentkandidat. Motsvarande för republikanerna är Rudy Giuliani och Mitt Romney. Vem vinner en sådan match?

Först ska man väl slå fast att båda har en klar chans att vinna. Hillary har en formidabel maskin, sätter hemmastaten Arkansas i spel samt Richardsons hemmastat New Mexico. Arkansas har gått till Bush 2000 och 2004 men till Bill Clinton 1992 och 1996. New Mexico är en swingstate. 2004 knappt till Bush, 2000 knappt till Gore men både 92 och 96 klart till Clinton. Totalt sett 11 elektorsröster. Lägger vi till exempelvis Iowa som Bush vann knappt 2004 så har vi totalt 18 elektorsröster och en seger för Hillary. Allt annat lika.

Men caset för Rudy Giuliani är starkare. Med Mitt Romney sätter de troligen Massachussets i spel. Demokratern har visserligen varit starka där ett tag men Romney är populär och Giulianis åsikter tilltalar den liberala staten. Men framförallt så sätter Giuliani både New York, New Jersey och egentligen alla östkuststater i spel. Han kan teoretiskt vinna samtliga dessa. Även om han inte gör det så kommer Hillary tvingas försvara dessa stater som Kerry vann hyfsat enkelt. Det kommer kosta mycket pengar och mycket tid som skulle behövas till att attackera stater i Södern och i väst. Giuliani är tillräckligt konservativ för att inte stöta bort alltför många väljare ur den kristna högern. Han är också tillräckligt liberal för att inte stöta bort mittenväljare. Jag har mycket svårt att se hur han ska förlora mot någon demokrat egentligen, under något så när vanliga omständigheter.

Så alltså: USA:s nästa president heter Rudolph William Louis Giuliani III.

Inga kommentarer: