2007-02-10

Obama igång

På samma ställe där slaveriets dräpare, president Abraham Lincoln, verkade och nu ligger begravd, i Springfield Illinois, höll Barack Obama ett tal som officiellt startade hans presidentkampanj.

Han börjar med att berätta om sin bakgrund, när han flyttade till Illinois för att jobba som community organiser för ett religiöst samfund. Hans jobb som universitetslärare i juridik och som state senator i Springfield. Han bemötte snabbt argumentet om bristande erfarenhet genom att säga att han inte varit länge i Washington, men tillräckligt länge för att lära sig att mycket behöver ändras där. Huvudtemat i hans kampanj, att ena ett splittrat land, kopplas till det arbete Lincoln gjorde. han enade ett land tackvare hans starka vilja. Bristande ledarskap, korruption, lögner är nu över, det är dags att vända blad, säger han.

I mitten av talet rabblar han olika mindre sakfrågor och förslag som tilltalar olika grupper inom demokraterna. Och så kommer såklart hans främsta attack mot huvudmotståndarna Hillary Clinton och John Edwards. Båda röstade för Irakkriget, Edwards har backat helt, Hillary lite grann. Obama var emot kriget redan då. Den kniven kommer han vrida runt många varv.

Efter det ganska korta talet kan jag inte känna annat än: Jaha, var det allt? Vad som är så speciellt med Barack Obama märktes då inte i det här talet. Det lät som vilken mainstreamdemokrat som helst. När jag lyssnar på vad han säger har jag mycket svårt att tänka mig att folk verkligen skulle vilja se honom i Vita huset. Att se honom som en spännande kandidat, någon som rör om i grytan, javisst. Men att rösta på honom som ledare för den fria världen? Nej.

2 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Nja, politiskt är han ju inte särskilt spännande. Däremot är han ju en retorisk förmåga, iaf när han befinner sig i det stora formatet. Jag höll mig iaf vaken i tjugo minuter framför datan utan att tröttna. Han kan alla figurer, har timing, dynamik och kanske framför allt en fantastisk röst. han kanske borde spela in skivor...

Mathias Sundin sa...

Han har en mycket röst men jag tyckte inte talet var så där himla bra. Hade högre förväntningar.