2007-02-02

The money primary igång

Med de riktiga primärvalen ett år i framtiden så har the money primary kört igång på allvar. Alla kandidater försöker vrida ner förväntningarna för att kunna överraska när de rapporterar in sina resultat för första kvartalet i början på april.

Bäst på det spelet är John Edwards menar Clintons kampanj. Han har sagt åt sina bidragsgivare att hålla igen i två år för att kunna dra in runt 20 miljoner dollar första kvartalet och slå knock på de andra.

Men ingen kan matcha Hillary Clintons maskin menar de flesta. Hon har förutom ett mycket stort kontaktnät också riktigt tunga namn som jobbar för henne, med maken Bill som nummer ett. Hon har också satt ett mycket högt mål för sina toppfundraisers på en miljon dollar. Tio gånger så mycket som Bush begärde av sina toppnamn i hans mycket effektiva fundraisningmaskin, designad av Karl Rove.

Barack Obama ligger nu långt efter både Edwards och Clinton. Han har inte planerat en kampanj under lång tid, men ingen betvivlar ändå hans kapacitet när han väl kommer igång.

Läs mer i NY Times.

Några kandidater startade presidential eploratoty committees redan i november och rapporterade in till FEC sista januari. Där kan vi se att John McCain drog in 1,7 miljoner dollar och spenderade 1,2 mot Rudy Giuliani som drog in 1,4 miljoner och spenderade 400 000.

Inga kommentarer: