2007-02-23

Cats fight

De senaste dagarna har republikanerna suttit och gnuggat händerna medan demokraternas två toppnamn Hillary Clinton och Barack Obama har pucklat på varandra rejält.

Det började med att film- och musikmogulen David Geffen, bla grundare av Dreamworks och finansiär till musikalen Cats, i NY Times gav sig på Clintons. Han har tidigare varit stort fan av Bill Clinton och dragit in många miljoner dollar till hans kampanjer. Nu har han dock gått över till Barack Obama och var en av arrangörerna till Obamas 1,3 miljoners fundraisinggala i Hollywood. Till NY Times sa han att Clintons "with such ease, it’s troubling" och han inte var helt övertygad om att Bill Clinton de senaste sex åren alls hade ändrat livsstil.

Hillary Clintons kampanj, som lovat att slå tillbaka direkt mot attacker gjorde också det. I ett pressmeddelande uppmanade de Barack Obama att ge tillbaka de pengar Geffen dragit in och ta avstånd från Geffen och hans kommentarer:

"While Senator Obama was denouncing slash-and-burn politics yesterday, his campaign’s finance chair was viciously and personally attacking Senator Clinton and her husband."

Obamas läger var inte sämre de. Någon timme senare gav de igen, och menade att det var:

"Ironic that the Clintons had no problem with David Geffen raising them $18 million and sleeping at their invitation in the Lincoln Bedroom.”

Och så fortsatte det. En republikan konstaterade att det var mumma att se på hur demokraterna slogs om en Hollywoodliberals gunst.

Visst är det så att sånt här inte är något man direkt vinner väljare på, men båda kampanjerna behöver visa att de inte tar någon skit. John Kerrys kampanj väntade alltför länge att slå tillbaka mot en del attacker under 2004 års presidentval, och har fått hård kritik för det efteråt. Varken Clinton eller Obama tänker tydligen göra samma misstag. Och för oss andra är det ju rätt underhållande.