2007-01-21

Svenska folkets (och medias) okunskap

Nyheten om Hillary Clinton har slagits upp stort i svensk media, hon är en av få tunga kandidater som det rapporteras om. Det svenska folkets uppfattning om amerikansk politik och amerikanska val är också därefter. I DN tror knappt 70% att hon kommer bli president och i Expressen tror 63% på succéseger. Självklart har hon en chans att vinna hela klabbet, men hon är långtifrån favorit.

Genom Rasmussen Reports hittar vi matchups mot republikanska kandidater, och där förlorar Hillary med 43-47 mot Rudy Giuliani och 45-49 mot John McCain. Tittar vi på hur många i väljarkåren som har en positiv eller negativ bild av kandidaterna så gillar 50% Hillary medan 48% ogillar, en väldigt polariserande kandidat. Motsvarande siffror för Giuliani är 69-24 och John McCain 56-36, båda är det alltså fler som gillar och färre som ogillar än Hillary.

Svenska folkets okunskap är en direkt förlängning av medias okunskap av favoriserande av vissa kandidater. Och så här kommer det se ut ändå till november 2008 då majoriteten i Sverige kommer vara övertygad om att en demokrat kommer vinna, och sedan bli ytterst förvånade om det blir på något annat sätt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja.. Förra presidentvalet, då jag gick i grundskolan, var hela klassen & skolans lärarkår helt och hållet övertygad om att Bush skulle förlora. Vår SO-lärare lärde oss hur dålig Bush var, vilket (naturligtvis!) per automatik gjorde John Kerry till ett helgon... Ingen fattade nånting när Bush efter det vann valet ("det bara MÅSTE ju ha varit röstfusk!")

Mathias Sundin sa...

Ja precis, därför får sådana som Michael Moore sånt genomslag när de skriver om röstfusk.

Anonym sa...

Jo visst var det manga som trodde Bush skulle forlora sist, kanske lite onsketankande och kanske for att kriget i Irak hade mkt starkare motstand har an i USA.

Ang. Clinton da. Dels skulle jag vilja saga att trots att tidningarna skriver pa ett satt sa verkar det som om folk som bloggar har en annan uppfattning... (svesnka folket kanske inte blint lyssnar till svenska tidningar anda..?) det ar val ganska fa som utropat Clinton till segrare, tvartom har manga papekat att den kristna hogern ser rott bara hennes namn namns... Sjalv tror o hoppas jag pa Obama.

Tillsist, det ar inte bara svensk media som redan utser Clinton till favorit. Bade NY Times o W-post har visat sadana tendenser, och man kan ju tanka sig att svensk media tar inryck darifran... nar det galler presidentvalet alltsa.

Mvh Catti