2007-01-21

Joe Biden

Ålder: 64 år
Parti: Demokraterna
Hemmastat: Delaware
Politiskt uppdrag: Senator
Bakgrund: Advokat
Hemsida: http://www.joebiden.com/

Joseph Robinette Biden växte upp i New Castle County i Delaware på USA:s östkust. Efter att ha gått i skola där och på universitet i norra New York blev han 1969 advokat och gav sig omedelbart in i politiken när han 1970 blev invald i New Castle Countys Council. Fyra år tidigare hade han gift sig med sin första fru Neilia Hunter som han fick tre barn tillsammans med, den äldsta sonen, som också heter Joe R. Biden, valde samma bana som fadern och blev advokat och år 2006 vald till överåklagare i Delaware, ofta en språngbräda till andra politiska uppdrag.

Efter bara två år i politiken såg den blott 29-årige Biden en möjlighet som många andra verkade missa. Sittande republikanska sentorn, J. Caleb Boggs, var mycket populär, tidigare guvernör i Delaware och senator sedan 1960. Han hade dock planer på att inte söka omval men övertalades av president Nixon att köra vidare. Men det blev en kampanj utan någon större entusiasm från Clobbs sida och unge Biden lyckades vinna mycket knappt med 50% mot 49%.

Joe Biden var dock nära att hoppa av senaten innan han ens hade hunnit sväras in. Hans familj var med i en bilolycka och frun och dottern avled och de andra två barnen skadades allvarligt, men är idag fullt återställda. Han övertalades att sitta kvar i senaten och pendlade varje dag mellan hemmet och Washington DC.

Nu 35 år senare är han den längst sittande senatorn från Delaware och en av de allra mest rutinerade senatorerna. Han har länge suttit i utrikesutskottet som han nu är ordförande för och satt länge i justitieutskottet, bland annat som ordförande åren 1987-1995. Han har där vakat över många utskottsförhör med utnämnda domare, drivit igenom ett antal lagar, bland annat en för kvinnofrid år 2000 och varit aktiv i kriget mot narkotikan. I utrikesutskottet var han under 90-talet aktiv i krisen på Balkan och drev på för att president Clinton skulle använda militärmakt för att stoppa kriget.

Nu ger han sig alltså in i kampen om presidentposten, något han försökt sig på en gång tidigare, 1988. Då fick han dra sig ur kampanjen efter avslöjanden om att han plagierat ett tal från brittiska labourledaren Neil Kinnock.

Idag använder han sin position som ordförande i utrikesutskottet för att försöka hindra president Bush från att skicka fler trupper till Irak, eller hindra en upptrappning som han kallar det.

Jag ger inte Joe Biden några större chanser att lyckas i valet. Han har visserligen en mycket stor utrikeserfarenhet vilket är eftertraktat idag, men han har trots sin långa tjänstgöring i senaten inte blivit speciellt känd hos de amerikanska väljarna. Däremot är han inte alls otänkbar som vicepresidentkandidat för att balansera upp någon annans bristande erfarenhet. Skulle Barack Obama eller Hillary Clinton vinna demokraternas nominering ligger nog Biden hyfsat till.

3 kommentarer:

Anonym sa...

*gäsp* säger jag. Han lär vara chanslös.

Mathias Sundin sa...

Bra sammanfattning =)

Anonym sa...

Joe Biden är bäst. Go Biden GO! Som hans kampanjarbetare brukade sjunga i Iowa!