2006-12-28

Vad tycker Obama egentligen?

Trots att det nu skrivits många tusen spaltmeter om Barack Obama så står det väldigt lite om vad han faktist tycker i olika frågor. En artikel i New York Sun klargör en del av hans positioner.

Inom utrikespolitik verkar han vettigare än jag trodde. Han är visserligen motståndare till Irakkriget och har varit enda sedan början, men kan tänka sig en missilattack på Iran om de inte börjer sig för omvärldens krav. Han vill betona mänskliga rättigheter i amerikansk utrikespolitik och menar att vänstern inom demokraterna inte har någon utrikespolitik som håller.

Han är också en vän av Israel och stödde i somras när kriget mellan Israel och Hizbollah rasade Israels rätt att försvara sig och fördömde Hizbollahs beteende. Han förespråkade också att internationellt bistånd till Hamas skulle strypas tills att de erkänner Israels rätt att existera.

Han besökte tidigare i år Afrika och fick ett rockstjärnemottagande, men pekade också tydligt på den korruption som förstör möjligheter till utveckling. Likaså har han argumenterat för kraftigare åtgärder för att stoppa folkmordet i Darfur och satt fokus på det mindre uppmärksammade kriget i Kongo.

Tyvärr röstade han tidigare i år mot ett frihandelsavtal med Centralmerika, men för ett frihandelsavtal med Oman.

Många påpekar Obams brist på erfarenhet, men hans motståndare inom demokraterna i primärvalen som John Edwards och Hillary Clinton kanske ska passa sig för att påpeka det alltför mycket. De har båda ändrat sig om Irakkriget som de då det begav sig röstade för. Obama var mot redan då, trots all brist på erfarenhet.

Inga kommentarer: