2006-12-12

Obama överallt

Barack Obama har en sällsynt förmåga att komma med i media, inte bara på politiksidorna. Igår medverkade han i Monday Night Football där han bland annat sa följande:

"After a lot of thought and a good deal of soul-searching, I'd like to announce to all of America that I'm ready... for the Chicago Bears to go all the way!"

Nyligen besökte han New Hampshire där "Obama-mania" rådde under dagen. Guvernören i staten hade följande träffande kommentar om rockstjärnestatusen runt Obama:

"We originally scheduled the Rolling Stones for this party. But we cancelled them when we realized that Senator Obama would sell more tickets."

Hypen talar definitivt för Obama, med vad talar emot? Enligt en Gallup så säger 12 procent att han är för ung och oerfaren för att bli president. I övrigt har väljarna faktiskt inga tunga negativa åsikter om honom, endast en procent säger att de ogillar honom, mot 13 procent för Hillary Clinton. Det är också rätt många som tycker att Hillary är oärlig, makthungrig och att hon bara rider på Bill Clintons framgång. Det positiva som sägs om Obama är att han är ett nytt och fräscht ansikte i politiken, att han är en bra kandidat och en bra senator, att man gillar honom, att han är smart och är karistmatisk. Positiva omdömen om Hillary är att hon är kapabel och kompetent, en bra politiker, stark och smart.

I politiken är det viktigt att utvärdera svagheter och styrkor. Obamas styrkor och svagheter behöver man ingen Gallup för att kunna lista ut. Han styrka är att han är ny, precis som hans svaghet. Det Obama behöver göra om han ställer upp är att övertyga väljarna om det nya är något bra som överväger hans bristande erfarenhet. Han kan också lyfta fram tidigare erfarenheter från hans liv, som ger honom erfarenheten även om han är ny och fräsch som politiker. Men om Obamas bakgrund vet vi inte så mycket, vad döljer sig där?

Inga kommentarer: