2006-12-28

John Edwards 08

John Edwards blir idag den första av de större kandidaterna att formellt presentera sitt försök att vinna den demokratiska nomineringen för att bli USAs president. Han presenterar fem punkter som han kommer gå till val på:

* Ett moraliskt ledarskap i världen.
* Stärka medelklassen och utrota fattigdomen.
* Garantera sjukvård för alla amerikaner.
* Leda kampen mot global uppvärmning.
* Stoppa oljeberoendet i USA och andra länder.

Det är ett budskap som är till för att locka de starka vänstertrupperna inom demokraterna, inte minst på nätet. Jag tror att John Edwards försöker bli denna omgångs Howard Dean. Den då okända guvernören som genom en lysande internetkampanj blev ett fenomen och drog in miljontals dollar i fundraising. Edwards kampanjsida är riktigt bra, troligen det bästa jag har sett. Den skapar omedelbart en känsla av samhörighet, ett community på nätet.

Hans lansering av kampanjen sker också på ett udda sätt och kampanjen verkar också vara annorlunda. I vanliga fall är det en stor scen, ballonger och banderoller, men Edwards gör det genom att ställa upp som frivilligarbetare i de mest utsatta områdena i New Orleans. Han uppmanar andra att också börja göra saker idag, inte bara rösta i ett val, utan att själva stå för förändringen.

Om bloggare och nätaktivister, sk netroots, förlåter honom för hans tidigare stöd för Irakkriget och ansluter sig till hans kampanj så kan det gå riktigt bra för honom. Vid en första anblick ser det ut som en perfekt kampanj i denna internetålder. Den utvecklar det som Dean startade för fyra år sedan. Ska bli spännande att följa, och Edwards kan bli en kraft att räkna med.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror inte att det bara är vänstersidan av demokraterna som lockas av hans punkter. De första två är klassiska mitt-frågor, och Edwards var ju förra gången rätt så attraktiv i de oberoendes ögon.

Klarar han det igen så...

Det som blir riktigt intressant är ju vad nästa opinionsundersökning säger - om hans kandidatur nu fått så stort genomslag att det också syns (i siffror och i plånboken), eller om han stannar på tidigare siffror medan folk avvaktar vilka som kommer ställa upp.

Blir också väldigt intressant att se om det var smart at vara först ut, eller om det kommer leda till problem (att vara frontrunner i ett och ett halvt år är tuuuuuungt).

Mathias Sundin sa...

Det har du rätt i. Jag läste en opinionsundersökning idag där väljarna ser honom som mer höger än Al Gore, Hillary Clinton och John Kerry. Och något förvånande ansåg väljarna att Obama låg där också.

Hittills verkar hans kampanj ha fått ett gansa svalt mottagande hos netroots, men det verkar lite smickrande och intresserade av hans kampanj. Dyker det inte upp någon bättre kandidat kan de mycket lägga sitt stöd bakom Edwards.