2006-12-03

Diktatorn Pinochet - ledaren Castro

Jag gjorde en sökning i Ekots nyhetsarkiv på Pinochet respektive Castro för att jämföra hur Ekot benämner de två olika diktatorerna.

Jag har inte kollat igenom alla nyheter utan ungefär de tio senaste för respektive diktator.

I samtliga nyheter om förre diktatorn i Chile Augusto Pinochet som benämns han alltid så, som exdiktator eller förre diktator. Utmärkt alltså, precis så ska man benämna honom.

Men i samtliga nyheter om Kubas diktator Fidel Castro så benämns han som Kubas ledare, aldrig någonsin benämns han diktator.

Båda två är vidriga personer som mördat och plågat människor i sina respektive länder. I Ekots värld är den ena diktator, den andra ledare.

UPPDATERING:
Johan Norberg har uppmärksammat samma sak som jag, dessutom flera timmar innan mig.

7 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

Såg du "hyllningen" av Castro på TV igår?

Vad tyckte du?

AndersML sa...

Känns lite typiskt. Det bör sägas att Ekots och deras korre Lars Palmgrens rapportering inte är så påtagligt Castro-svassande. Om du inte hunnit höra på det, lyssna gärna på morgonens Godmorgon världen-inslag om historieförfalskande och "nödvändiga" steg för revolutionen.

Men visst är det klart att en diktator ska kallas för vad han är...

Anonym sa...

Båda två är vidriga personer som mördat och plågat människor i sina respektive länder.

Det finns två viktiga skillnader. Castro leder i antalet mördade. Idag påstår inte ens vänsterdemagoger som Bulten i Bo att Pinochetjunta mördade över 30000 individer. Det blev en nolla för mycket.
När trycket på Pinochet blev för stort avgick han. Castro sitter kvar trots alla misslyckande. Där har du skillnad mellan en diktator som räddade landet och en diktator som förstörde landet, mellan en patriot och en kommunist.

Lubbe Ferrysson

Mathias Sundin sa...

Jag ser ingen som helst poäng i att framställa Pinochet i någon som helst positiv dager. Han var diktator och mördare. Punkt. Likaså är Castro.

Bulten i Bo sa...

Inget svar på min fråga?

Jaja, Contrahögerns reklamkampanj för "patrioten" Pinochets massmordskampanj på Santiagos fotbollsstadium väckte i alla fall ingen sympati hos folkpartiets högerfalang.

Man får i dessa tider vara glad åt det lilla!

Bulten i Bo sa...

Tja, om du, Ikeamöbeln och Norberg hade känt för att bredda er forskning hade ni kunnat få fram ytterligare en del intressanta resultat.

Pakistans Pervez Musharraf är han president eller diktator, 559-1

Uzbekistans Islam Karimov, president eller diktator, 432-3

Anonym sa...

Historiens patrioter har skadat sina älskade folk mer än förädare men kommunism är vänrre än allt annat.