2006-11-15

Pelosi spårar ur?

Någon dag efter valet skrev jag att jag hittills hade varit imponerad över hur representanthusets nya talman Nancy Pelosi hanterade valvinsten. Nu börjar den känslan tyvärr snabbt gå över. Anledningen stavas John Murtha. Han var den första demokrat som kom ut och sa att trupperna i Irak omedelbart skulle tas hem. För det fick han såklart mycket uppmärksamhet. Med sitt nygamla kändisskap så har Murtha deklarerat att han tänker försöka bli majoritetsledare i representanthuset, och Pelosi har meddelat att hon stödjer honom.

Det var inte denna strategi för Irak som vann demokraterna valet, det var inte cut and run, det var inte heller stay the course, utan det var change the course. Pelosi pratade efter valet om breda överenskommelser med republikanerna och samarbete med Bush, den signalen skickar hon nu inte i praktisk handling när hon stödjer Murtha. Men jag kan samtidigt förstå det, starka krafter inom demokraterna delar Murthas åsikt fullständigt och genom att utse honom lugnar hon dem.

Men det mer allvarliga är Murthas bakgrund. Jag skrev nygamla kändisskap, för Murtha blev nämligen väldigt känd redan på 1970-talet. Han var då inblandad i jätteskandalen Abscam där en senator, fem kongressledamöter och en del andra politiker dömdes för korruption. Murtha erbjöds 50.000 dollar av en undercover FBI-agent och svarade:

"I'm not interested...at this point. [If] we do business for a while, maybe I'll be interested, maybe I won't."

Murtha blev inte åtalad eftersom han gick med på att vittna mot andra politiker inblandade i skandalen, och han blev också friad av representanthusets etikkommittee, där hans eget parti satt i majoritet. Reglerna för representanthuset kräver att kongressledmöter ska rapportera alla försök till mutor. När röstningen var avklarad avgick kommitteens jurist i protest.

Nancy Pelosi lovade innan valet att den här kongressen skulle bli den minst korrupta någonsin, den mest rena någonsin - och så stödjer hon John Murtha. Inte imponerande.

Ni kan kolla videofilmerna med Murtha som FBI spelade in hos YouTube (del 1, del 2), och en kortare version inklippt i ett program hos Fox News.

2 kommentarer:

yanmaneee sa...

yeezy
supreme
yeezy supply
offwhite
kenzo clothing
off white
kobe basketball shoes
longchamp handbags
yeezy boost 350
birkin bag

Unknown sa...

replica bags karachi Read More Here j5d77g2g81 replica bags joy replica bags forum linked here e0d56j5b65 replica bags supplier find here d8l91e0g58 best replica designer replica bags paypal