2006-11-22

The money primary

Om ett drygt år så kommer de republikanerna och demokraterna rösta i primärval (primary) om vem som ska bli deras respektive presidentkandidat. Det som vidtar nu innan själva valkampanjen börjar är det man kallar pre primary, eller money primary. Kampen att hinna samla in så mycket pengar som möjligt. Amerikansk politik bygger på dessa bidrag från huvudsakligen privatpersoner, fundraising.

Att som kandidat lyckas samla in pengar är viktigt av många anledningar. Förutom att man har möjlighet att använda dessa pengar för att anställa de bästa kampanjarbetarna och köpa reklam och satsa seriöst i många stater, så gör mycket pengar att man får mycket media som en seriös kandidat. Och syns man mycket i media och många räknar en som en potentiell presidentkandidat så kommer mer pengar in.

De kommande månaderna kommer mycket handla om hur mycket pengar de olika kandidaterna lyckas dra in, och jag kommer skriva mycket om det.

En som får lite kritik nu för hon har hanterat de pengar hon samlat in är Hillary Clinton. Hon vann överlägset sitt återval till senaten men spenderade ändå upp mot 30 miljoner dollar, mest av alla senatskandidater 2006. Det gör att hennes stora försprång mot konkurrenterna minskar betänkligt och en del höjer ett varnande finger för att hennes bidragsgivare kan bli sura när hon sprätter iväg deras pengar i onödan.

Jag tror inte Hillary behöver oroa sig så mycket. Det var viktigt för henne att vinna överlägset för att stärka sin ställning. Pengarna som hon har satt sprätt på tror jag hon lätt kan dra in igen. Efter sina många år i den absolut toppolitiken och med bas i rika New York har hon en mycket stark ställning och kommer med stor sannolikhet vinna the money primary för demokraterna.

Inga kommentarer: