2006-11-23

Bill Richardson

Ålder: 59 år
Parti: Demokraterna
Hemmastat: New Mexico
Politiskt uppdrag: Guvernör
Bakgrund: Kongressledamot, FN-ambassadör, energiminister
Hemsida: http://www.governor.state.nm.us/

De amerikanska väljarna gillar att välja guvernörer till presidenter. George W. Bush var guvernör, likaså Bill Clinton, Ronald Reagan och Jimmy Carter, fyra av USA:s fem senaste presidenter. Bill Richardson är också guvernör, dessutom i en delstat, New Mexico, som Bush vunnit de senaste två gångerna. Det gör automatiskt Richardson till en kandidat som kan gå hela vägen och vinna i november 2008. Men sedan 11 september 2001 har utrikes- och säkerhetsfrågor spelat en mycket stor roll i amerikansk politik, en erfarenhet som många guvernörer saknar och som kan gynna senatorer. Och det är här Richardson blir till en riktigt spännande kandidat, han har nämligen utrikeserfarenheten, och rikligt av den. På 70-talet efter college jobbade han på utrikesdepartementet, blev sedan i början på 80-talet kongressledamot i 14 år där han jobbade mycket med utrikesfrågor, bla fick han två amerikaner frisläppta efter långa förhandlingar direkt med Saddam Hussein på 90-talet. 1997 utsågs han av Bill Clinton till FN-ambassadör och 1998 till energiminister i Clintons administration. Energifrågor och oljeberoendet är en viktig del av den amerikanska politiska debatten och gör att Richardson får trovärdighet mot eventuella motståndare som Al Gore.

2002 vann han guvernörsvalet i New Mexico och blev därmed första guvernör i USA med latinamerikansk bakgrund, hans mor är mexikanska, som är en starkt växande väljargrupp i USA. Under hans första år vid makten sänkte han kraftigt inkomstskatten. Han har också enat stora delar av staten runt infrastruktursatsningar och gjorde 2005 upp en deal med Virginmiljardären Richard Branson om en storsatsning på rymdresor. Nu i november 2006 blev han återvald med förkrossande 68%-32%, delstatens största seger i ett guvernörsval.

Även under tiden som guvernör har han varit aktiv i utrikesfrågor, 2003 förhandlade han med nordkoreaner om deras användning av kärnkraft och 2006 flög han till Sudan för att förhandla loss den fängslade journalisten Paul Salopek. Den amerikanska regeringen, ett par kongressledamöter och senator Barack Obama hade tidigare försökt men misslyckats. Richardson lyckades.

Men han är inte en helt okontroversiell figur, han kör bil för fort och fick en hel del kritik för inköpet av ett privatplan på skattebetalarnas bekostnad. Han är också anklagad för att ha läckt namnet på en misstänkt spion, som senare friades och sägs ha försökt få tyst på Monica Lewinsky genom att erbjuda henne ett jobb.

Märkligt nog har jag inte lyckats få fatt på hans åsikt om Irakkriget. Han har uttalat sig kritiskt om hur Bush och Rumsfeld hanterat kriget, och troligen stödde han det från början.

Pengamässigt ser det hyfsat ut. Han drog in 8 miljoner dollar för återvalskampanjen 2006 vilket är en ansenlig summa i New Mexico och det gör att han troligen kommer vara på banan även om han får svårt att konkurrera inledningsvis med såna som Hillary Clinton, Al Gore och Barack Obama.

Genom miljö- och energifrågan kan han tilltala vänsterkanten inom demokraterna, samtidigt som hans stöd för dödsstraff, tuffhet i brottsbekämpning, skattesänkarpolitik och position i vapenfrågan (han stöddes av NRA i valet 2006) gör honom till en mycket valbar kandiat. På pappret en mycket spännande kandidat som inte ska underskattas. Hans person omges dock av rykten, oklart om vad. Sådant brukar komma fram i presidentval.

Inga kommentarer: