2006-11-03

Läget innan avresa

Imorgon hoppar jag på ett tåg till Arlanda för vidare resa till Washington via Island. Läget börjar utkristallisera sig så att det blir tre stater som ser ut att stå för avgörandet: Montana, Missouri och Virginia.

Samtliga tre stater hålls idag av republikanerna och i samtliga har demokraterna ett försprång i opinionen. Men försprånget är inte stort och på valdagen kan mycket väl alla tre fortfarande ha republikanska senatorer. Demokraterna måste vinna dessa tre för att ta kontroll över senaten.

Närmast vinst för demokraterna ser Montana ut att vara just nu, där leder Jon Tester över Conrad Burns med i snitt 3,4 procentenheter och han har lett eller varit lika i alla undersökningar sedan april. Men marginalen är inte stor och har krympt något senaste månaden, även om Tester leder klart med sex procentenheter i senaste undersökningen.

I Missouri är det tightare, där leder demokraten Clarie McCaskill över Jim Talent med i snitt 1,4 procentenheter.

Och så Virginia. Dit jag ska åka, där är det supertight, utmanaren James Webb leder över George Allen med i snitt ynka 0,5 procentenheter, och ledningen har krympt de senaste dagarna till ett helt oavgjort läge i senaste undersökningen.

Som jag påpekat tidigare så behöver demokraterna en hyfsad ledning på valdagen eftersom republikanerna troligen kommer vara bättre på att få sina väljare att gå och rösta. Den effekten torde dock inte vara lika stor nu som 2004, eftersom fler republikaner är missnöjda. Men jag tror ändå den kommer finnas där och spela en avgörande betydelse. Utifrån dagens siffror tror jag republikanerna vinner Virginia och Missouri, men förlorar Montana. Alltså +4 platser för demokraterna.

Imorgon är jag alltså på flygande fot och inga uppdateringar fören framåt nattkröken.

Inga kommentarer: