2006-11-14

Jävlar, vilket race!

Nästan direkt efter förra veckans förlustval för republikanerna så meddelade en av favoriterna senator John McCain att han troligen ställer upp i presidentvalet. Idag kom nyheten att en annan favorit, Americas Mayor, Rudy Giuliani gör samma sak.

Det de två herrarna har gjort är att de startat så kallade exploratory committees, ett första steg innan en Political Action Committee startas. Alltså har ingen av de två slutligen bestämt sig, men startar en sån här kommittee för att kunna samla in pengar som sedan kan föras över till PAC:en och används i kampanjen. De vill doppa tårna i vattnet och känna hur starkt stödet är och om det finns en möjlighet att vinna nomineringen.

Både McCain och Giuliani har tidigare sagts ha svårt att vinna själva nomineringen eftersom de båda ligger ganska mycket mitten i en del frågor som kan vara svåra för republikanska kärnväljare att acceptera. En hel del har dock efter republikanernas valförlust menat att deras chans nu ökat eftersom valet var ett val som mittenväljarna avgjorde. I förra presidentvalet så förlorade Bush striden om mittenväljarna med typ 45-54 mot Kerry, men fick tillräckligt många av kärnväljarna att gå och rösta så det räckte.

På den demokratiska sidan har guvernör Tom Vilsack tidigare meddelat att han ställer upp i valet, likaså senator Joe Biden som faktiskt gjorde det innan valet.

Förre vicepresidentkandidaten John Edwards åker på boktour, och några av staterna på resan råkar vara Iowa, New Hampshire, Nevada och South Carolina - alla tidiga stater i primärvalen.

Inga kommentarer: