2006-10-20

Slaget om USA

En amerikansk valrörelse påminner mycket om krigföring, det innehåller i alla fall samma grundelement av strategi och taktik. Till skillnad från exempelvis Sverige handlar amerikanska val inte om att få totalt flest röster, det handlar om att vinna många enskilda val runt om i landet. I presidentval är det stater som ska vinnas för att få den statens elektorsröster, i senats- och kongressval är det platser i de respektive parlamenten som gäller. Al Gore fick till exempel år 2000 runt 500 000 fler röster än Bush, men förlorade fel stater och vann därmed inte valet.

Just nu sitter generalerna hos republikaner respektive demokrater och funderar på hur de bäst ska använda sina trupper och resurser i striden de sista veckorna innan valet. De har sina kandidater, kampanjfolk som hjälper kandidaterna och inte minst pengar som kan köpa reklam, framförallt i TV. Frågan de ställs inför nu i sluttampen är hur dessa pengar ska fördelas.

De senaste siffrorna visar att demokraterna totalt sett drog in mer pengar under september än republikanerna, 34 miljoner dollar mot cirka 31 miljoner dollar. Framförallt har demokraterna pengamässigt fått ett övertag på senatssidan. Där drog man in 13,6 miljoner dollar jämfört med republikanernas 5,1 miljoner. Republikanerna har dock fortfarandet ett totalt övertag på 10 miljoner dollar att spendera under den sista månaden.

Demokraternas fördel är att de är på offensiven, republikanerna är de som kommer förlora i valet, frågan är bara med hur mycket. Demokraterna behöver vinna netto sex platser i senaten och 15 i kongressen, just nu är sju senatsplatser i spel och över 20 kongressplatser.

Inga kommentarer: