2006-10-01

George F. Allen

Som läsare av denna blogg redan känner till så åker jag över till USA i början av november för att följa valet på nära håll. Jag åker till Washington D.C. som omges av staten Virginia där sittande republikanske senatorn George Allen utmanas av demokraten James Webb. Vi ska titta lite närmare på detta race och på vilka kandidaterna är. Först ut George Allen.

Bilden till höger sammanfattar väl George Allen ganska bra. Amerikanskt helylle. Vacker fru och välartade barn, ett brett leende, oklanderligt hem och notera fotbollen i hans hand. Han är tidigare quarterback i amerikansk fotboll och hans far är legendarisk tränare i NFL, invald i Hall of Fame 2002. George är känd för att ofta använd fotbollsmetaforer i sitt politiska liv och som riktig karl tuggar han tuggtobak (precis som utmanaren Webb) och går gärna i cowboyboots.

Bara två år efter han slutfört sin utbildning som jurist vid University of Virginia ställde han upp i sitt första val till den lokala kongressen i staten. Han menar själv att han förlorade för att han inte var sig själv utan lyssande på kampanjmanagern som inte tyckte han skulle ha cowboyboots. Han ställde upp igen 1981, med cowboyboots, och vann. Platsen han vunnit var densamma som USA:s tredje president Thomas Jefferson hade haft, förövrigt en av Allens politiska förebilder. Den andra är Ronald Reagan.

1991 var det så dags för det nationella planet när han vann en plats i USA:s kongress som han bara två år senare gav upp för att bli guvernör i Virginia. Vinsten var en prestation med tanke på att hans motståndare ledde tidigt i racet med 27 procentenheter. Han satt som guvernör mellan 1994 och 1998, eftersom staten Virginia bara tillåter en guvernör att sitta en mandatperiod.

1998 gav han sig in i näringslivet och sa att det var hälsosamt för en politiker att ta pauser från politiken, annars är det lätt att tappa kontakten med verkligheten. Den pausen varade något år innan han bestämde sig för att ställa upp i senatsvalet. Han slog 1999 den sittande demokratiske senatorn Chuck Robb och sitter sedan år 2000 i USA:s senat. Nu ska han alltså försöka försvara den platsen mot utmanaren James Webb.

George Allen hade mer och mer börjat nämnas som en mycket möjlig kandidat för presidentposten år 2008. Han har en perfekt politisk bakgrund både som guvernör och senator. Ofta har guvernörer ett försteg mot senatorer i presidentval, men Allen har visat att han både klarar det mer jordnära arbetet med att sköta en stat och på det nationella planet med säkerhetsfrågor och så vidare. Men detta pratades det oftare om i våras, mer sällan om nu. Anledningen är de problem han har fått med utmanaren Webb. Efter att han kallat en av Webbs medarbetare för macaca så fick han en stor rasistdebatt på halsen som gjorde att avstånden mellan de två i opionsundersökningarna krympte rejält. Därefter har även en story om hans judiska bakgrund lett till en liknande diskussion och nyligen kom anklagelser att han kallat personer för nigger, på den tiden han spelade fotboll. Samtliga av dessa storys verkar ha blåsts upp och dessutom har Allen hanterat det ganska klumpigt, och det har skadat honom rejält.
Även om han vinner i höst så tror jag hans chanser till presidentposten kraftigt försvagats.

Namn: George Felix Allen
Född: 8 mars 1952
Hemsida i senaten: http://allen.senate.gov
Kampanjhemsida: www.georgeallen.com
Opinion, nyheter mm: RealClearPolitics

Inga kommentarer: