2006-07-15

Mitt i tillväxten

Basen för min semester i Polen ligger i staden Katowice i södra Polen, några mil från Krakow. Katowice besannade varenda fördom jag hade om Polen, det är en skitig industristad, luktar illa, full med gamla skitfula hus. Krakow däremot var ren, snygg och en riktigt vacker stad. Men det som är intressant är att tillväxten, utvecklingen av landet är så tydlig. Vägarbeten är det fullt av, gamla hus ersätts av nya (även i Katowice). Standarden på bilar är till 99 procent precis lika bra som vår eller bättre. Likaså klädesmässigt ser jag ingen skillnad. Dom ser mycket västerländska ut. Framförallt är det husen som är av mycket sämre standard rent generellt.

Både i Katowice, Krakow och andra städer så finns det gått om dessa omtalade otroligt hemska multinationella företagen. Självklart Coca Cola, Pepsi och McDonalds men även H&M, IKEA och många, många andra. Skulle detta alltså vara något dåligt, som vänstern menar. Nej, herregud, tvärtom. Dessa företag är först på banan i alla världens avkrokar, de för med sig investeringar, ger människor jobb direkt i företagen men också indirekt för de som leverarar lokala produkter till dom och till de som bygger deras nya affärer. De säljer också produkter av hög standard vilket också är bra för dom som bor där.
Dessa multinationella företag är en välsignelse för dessa länder som börjar resa sig ur askan.

För första gången så känner jag nästan rent fysiskt kraften i utveckling och tillväxt. Passande läser jag under min resa Johan Norbergs nya bok "När människan skapade världen", som handlar just om denna kraft.

Det finns stora problem i Polen, som en massiv arbetslöshet, men också hopp om framtiden. Det blir bättre och bättre. Om 10-15 år ska jag resa tillbaka (om inte förr) och då kommer det se helt annorlunda ut. De gamla fula husen kommer vara borta och nya stå där istället. Människor kommer vara rikare. Ja, visst är kapitalismen dålig...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur står du ut med att vara så förmäten hela tiden? Tror du att du vet nånting om något?

Så att se västerländsk ut är bättre än att inte se västerländsk ut?

Jag tillbringade en stor del av barndomen i 80-talets Warsawa. Att stå i kö för toarullar gjorde mig ingenting. Jag trivdes och svalt aldrig i dåtidens Polen. Däremot har de nya snabbköpen försört mycket av den gamla gatukulturen. Visst finns det fina bilar nuflrtiden, om det nu är det viktiga? Min mormor och morfar märkte inte av detta, de fick ingen ny bil, inget nytt alls efter att kapitalismen infördes..

Istället har jag fått veta om hur utsatt min moster varit på jobbet, med sämre anställningstrygghet som gjort att hon avskedades pga skvaller på jobbet, som gjort att hennes barn levt fattiga en stor del av livet, inte haft råd att följa med på klassens små utflykter, lever med stora mögelfläckar i taken hemma pga felbyggt hus osv..

Det är lätt att glömma bort dom där mögelfläckarna när du går på Nowy Swiat och tittar in genom gucci och DKNY:s skyltfönster..

Mathias Sundin sa...

Hm, jag hoppas att ovanstående är någon slags ironi.

Har jag påstått att det är bättre att se västerländsk ut? Jag beskrev vad jag såg. Sen tycker jag västerländska kläder är bra, det är ofta hyfsad kvalité på dom.

Dina andra argument är mycket märkliga. Du kanske trivdes med att stå i kö, men jag tror inte direkt du har någon majoritet med dig. Och bara för att människor BÖRJAR få det bättre betyder inte att alla får nya bilar eller att allt är bra.

Jag beskriver hur en förändring pågår, inte att allt vips har blivit bäst i världen.