2006-07-18

Crashing The Gate

Under min semestervecka läste jag igenom boken Crashing The Gate av två amerikanska bloggare, Jerome Armstrong (MyDD.com) och Markos Moulitsas Zuniga (DailyKos.com). Dessa två herrar har blivit symbolen för den så kallade netroots-rörelsen. En rörelse av politiska aktivister som organiserar sig via nätet, de var bland annat med och lyfte Howard Dean från nobody till front runner i demokraternas primärvalsrörelse 2004.

Jag hade inga större förhoppningar på boken med hoppades få en inblick i hur de jobbar med att driva politik via nätet. Anledningen till mina bristande förhoppningar var deras i min syn starka vänsteråsikter och extremt hårdnackade motstånd mot Irakkriget, jag trodde det skulle vara Bush-bashing från sidan ett. Men mina fördomar kom snabbt på skam. Istället för Bush-bashande var det en ganska bra analys och framförallt skoningslös kritik av det demokratiska partiet.

Moulitsas och Armstrong menar att demokraterna har blivit omkörda och överkörda av republikanerna på nästan varje område. En majoritet av USAs befolkning röstar inte bara idag republikanskt, de har också republikanska värderingar. Det är enkelt att rapa upp republianska värderingar (lägre skatt, liten stat, familjevärderingar, starkt försvar) men nästan omöjligt att dra samma ramsa om demokraterna. Istället menar de att starka intressegrupper styr partiet som abortförespråkare och gayaktivister. Republikanerna har också sina intressegrupper, men de styr inte partiet på samma sätt, de förstår att också ibland sätta partiets intressen före sina egna.

Ett exempel på hur republikanerna idémässigt omformat hela USA är denna artikel som disktuerar just nämnda Howard Deans 50-statsstrategi. Dean är numera ordförande för demokraterna i USA och tillsattes bland annat med stort eldunderstöd från netroots-rörelsen. Han driver den linjen, precis som Moulitsas och Armstrong, att demokraterna måste satsa på hela USA, påverka opinionen överallt, inte bara i stater och val där de har störst chans att vinna. Den strategin är många starkt kritiska till, speciellt nu när demokraterna har en så stor chans att ta tillbaka senaten och kongressen.

Om hela netroots-rörelsen är lika genomtänkta som Moulitsas och Armstrong så har republikanerna fått en tuff utmanare. Men först måste man vinna kampen inom det egna partiet.

Högintressant bok, jag ska samla mina tankar och skriva några inlägg under veckan. Det här är intressant dels ur amerikansk vinkel, men det finns också starka kopplingar till det svenska politiska klimatet.

Inga kommentarer: