2006-07-05

Lieberman kör som independant

Joe Lieberman som jag skrivit om tidigare (här och här) har klara problem att bli demokraternas kandidat i Conneticut där han nu sitter som senator. Anledningen är hans fortsatta stöd för Irakkriget och vänstern driver en mycket hård kampanj mot honom, framförallt via ett nätverk av bloggar med DailyKos i spetsen.

Många tror dock att Lieberman vinner själva senatsvalet, men blir han inte demokraternas kandidat kan han inte ställa upp, om inte han gör som han gör nu. Ser till att få tillräckligt många namnunderskrifter för att också kunna anmäla sig som independant i valet. Då spelar det ingen roll om han förlorar primärvalet.

Den politiska strategen Dick Morris menar dock att han istället borde dra sig ur primärvalet och inte låta utmanaren Neil Lamont få så mycket uppmärksamhet och momentum som han kan få av en primärvalskampanj och vinst. Att välja båda vägarna som Lieberman gör nu är riskabelt. Jag hoppas verkligen han lyckas.

Via just DailyKos ser jag att Hillary Clinton inte kommer att backa upp Lieberman om han förlorar primärvalet. Ett smart sätt att ta sig ur en besvärlig situation. Genom att stödja Lieberman (som hon hittills har gjort) så stöter hon bort den hårdföra vänstern som utövar större och större inflytande hos demokraterna. Nu kan hon släppa stödet till Lieberman utan att för den delen framstå som en svikare och kappvändare, att stödja den kandidat som vinner är egentligen inget märkligt. Men skulle hon vara riktigt rakryggad skulle hon såklart stödja den kandidat hon tycker är bäst, och det tror jag är Lieberman.

Inga kommentarer: