2006-06-03

Kampen om Kalifornien

I USAs största delstat Kalifornien pågår en politisk kamp som kommer fortsätta ända till november. Men just nu står inte actionskådisen och guvernören Arnold Schwarzenegger i centrum som han brukar. Det är istället inom demokraterna som det slåss så stickorna yr, Steve Westly och Phil Angelidis vill båda bli demokraternas utmanare i höstens guvernörsval och har hittills spenderat otroliga 60 miljoner dollar i valkampanjen. Detta alltså bara för att bli demokraternas kandidat. Vad ska det inte ha kostat när själva valet är över? Just nu är ställningen oavgjord enligt en undersökning där Westly får 35 procent och Angelidis 34 procent.

Samtidigt håller Arnold Schwarzenegger på att återhämta sig efter de katastrofalt dåliga approval ratings han har haft under ett års tid och efter den svidande förlusten i folkomröstningen i november där hans samtliga fyra förslag förlorarde. Arnold approval rating stiger nu och han har bytt till den traditionella strategin att spendera pengar till höger och vänster. Dessutom utnämner han demokrater till toppjobb och försöker så ofta som möjligt göra upp över partigränserna. Kalifornien är en stat med klar majoritet demokrater och röstade bland annat för John Kerry i senaste presidentvalet.

Jag tror Arnold kommer vinna i höst, men det blir med en annan agenda än vad han inledde med att försöka driva. Det är synd för han hade bra intentioner och ville fixa långsiktiga problem. Nu erbjuder han kortsiktiga löften för att överleva.

Inga kommentarer: