2006-06-01

Hell an Gore

I helgen var jag toastmaster på en väns bröllopsmiddag. Till förrätt åt vi bland annat matjesill och sjöng en snapsvisa eller två. Helen går stod på repertoaren och fanns både i en svensk och en internationell version, Hell an Gore.

Al Gore är på tapeten igen och pratar just om helvetet. Inte ordagrant men han pratar om den accelererande växthuseffekten som, om vi inte gör något, kommer leda till helvetet - och varmt kommer det bli.

Jag måste säga att jag är imponerad över hans comeback. Efter valförlusten mot Bush år 2000 så drog han sig undan, gick upp i vikt och slutade raka sig. Han själv menar att det var semesterskägg, och det kanske stämmer, men det såg illa ut. Senaste förloraren John Kerry har gjort precis tvärtom och kört på i fortsatt högt tempo.

Al Gores comeback består av den fråga som han pratat om sedan 70-talet, som han pratade ganska tyst om under Clinton-åren och nästan inte alls under presidentvalet 2000 - troligen ett misstag. Som sagt, miljöfrågor, växthuseffekten. Han har lanserat filmen An Inconvenient Truth och turnerar nu land och rike runt som en rockhjälte. Den tråkige, triste och humorlöse Al Gore är plötsligt kul, rolig och engagerande.

Med en sån här comeback är Gore livsfarlig inför valet 2008. Han kan mycket väl bli en skickligare variant av 2004 års Howard Dean. En kandidat som tilltalar den stora vänsterfalangen inom demokraterna, som skapar en riktig gräsrotsrörelse som mycket väl kan välta Hillary Clinton. Kritiken mot henne börjar nämligen öka, just från vänster. Det var naturligtvis väntat efter att hon gått mot mitten, där hon måste finnas för att kunna vinna mot en republikan. Men där är det inte säkert att man lyckas vinna de egna partiaktivsternas förtroende.

Det som är så skickligt i comebacken är att nästan alla media skriver samma sak. Att det är en ny Al Gore vi ser, en som jobbar för det han brinner, han står över politiken, en som tillslut fick rätt trots att han hånats under alla år. I varje artikel nämns också att han är en trolig kandidat 2008, även om han själv säger att han inte har några sådana planer. En perfekt mediabild rullas ut och han kan vänta länge, tills rätt läge uppstår för att lansera sin kandidatur. Medan Hillary Clinton måste försvara sin position som front runner i ytterligare två år, det blir jobbigt och mycket svårt. Al Gore kan försiktigt börja kritisera henne och mer och mer ta sig in i dagspolitiken.

Perfekt utgångsläge alltså, och jag tror att han har en bra chans att lyckas om han verkligen försöker. Men bli president, det kommer han inte bli. Ska en demokrat vinna måste man vinna mitten, och Al Gore kommer utmana från vänster om han inte lyckas med en riktigt skicklig triangulering, alltså att både tilltala vänstern och högern. Han är egentligen inte utpräglat vänster, men han gillar miljöfrågor vilket vänstern också gör. Fortsättningen ska bli spännande att följa.

Läs mer:
Philadelphia Inquirer
USA Today
Christian Science Monitor
AP
NY Times
RealClearPolitics
Slate
New York Observer
Huff Post
New York Magazine
osv

1 kommentar:

Patrick sa...

Det ska bli spännande att se vad Gore gör 2008, personligen tror jag att han hade kunnat bli en bra president, men det tåget har nog åkt för honom.
Wired hade en rätt lång artikel om Gore i senaste numret som hade de nya gröna som tema:

Wired 14.05: The Resurrection of Al Gore
http://www.wired.com/wired/archive/14.05/gore.html