2006-06-03

Bush gör tvärtom

Som kontrast till Cameron, Reinfeldt, Blair och Clinton (se nedan) så flyttar inte Bush sin politik och parti bort från den under lång tid förespråkade politiken, utan mer mot den. Bush och republikanerna har problem just nu och ser ut att gå mot en förlust i valet i november, även om de fortfarande troligen behåller majoriteten både i kongressen och senaten. Medan Cameron och Reinfeldt tar avstånd från sin tidigare politik så förtydligar Bush den.

Precis som inför presidentvalet 2004 så för nu Bush fram en förändring i konstitutionen som ska förbjuda gaygiftermål över hela USA (NY Times och Washington Times). Detta är något som uppskattas mycket hos de socialkonservativa, som utgör en mycket stor del av den republikanska basen.

En stor del av väljarkåren tycker som republikerna gör och det är därför en demokrat måste lyfta fram och stå för en del "högerfrågor" för att kunna bli vald i USA. Bill Clinton var till exempel för dödsstraffet och avbröt till och med sin kampanj någon dag för att kunna åka hem och verkställa avrättningen av en förståndshandikappad.

Det är därför jag inte tror att demokraterna kommer ha så stora framgångar i höst. USA tycker inte som demokraterna gör. USA är inte heller nöjt med hur Bush och republikanerna sköter sig just nu, men deras grundläggande värderingar stämmer bättre överens än med demokraterna och därför kan republikanerna nå framgångar genom att lyfta fram just dom frågorna. Förutom ett förbud mot gaygiftermål har Bush försökt tilltala den republikanska basen med sitt förslag inom imigrationsfrågan och problemet med gränsen mot Mexico.

Vill man uppnå verkligen förändring i ett land måste hela opinionen flyttas mot den åsikt man har. Det går att nå temporära framgångar och kanske också förflytta opinionen en liten bit genom att göra som Clinton, Blair, Cameron och Reinfeldt, men så länge som folk är vänster i sina grundläggande åsikter så är handlingsutrymmet kraftigt begränsat.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Måste bara kommentera att det här inte stämmer på en viktig punkt; en anledning till att jag var positiv till Bush när han tillträdde 2000, var hans fasta ställningstagande för frihandel. Detta har urholkats avsevärt nu och administrationen har t o m pressat sina företrädare att ta tillbaka tidigare frihandelsvänliga uttalanden i takt med att en sådan här "China Scare" om utlokaliserig och så vidare har ökat.

Man har lagt på ståltullar, talat sig varma för importkvoter i flera fall, et cetera. Detta är ett tydligt populistiskt agerande och går helt på tvärs mot de "core values" som Bush sade sig ha när han tillträdde, för att inte tala om den negativa inverkan det har på ekonomin på sikt.

Mathias Sundin sa...

Ja, men går det på tvärs med "core values" hos hans väljare? Självklart finns det undantag men det grundläggande stämmer ändå mycket väl och visar på vilken åsikt en majoritet av amerikanerna har.

Anonym sa...

Nejdå, det stämmer säkert med vad många väljare tycker. Jag menar bara att det är inte det han gick till val på, utan det är något han triangulerat sig fram till, så att säga, för att parera tapp i opinionen.

Det är rätt populistiskt att vända kappan på det viset, trots att man vet att motsatsen vore bättre för landet i det långa loppet.