2006-05-12

Inte ett ord om tsunamin

Det mest slående för mig i gårdagens partiledarduell mellan Persson och Reinfeldt var den totala avsaknaden av hanteringen av tsunamikatastrofen. De borgerliga sa efter KUs svidande kritik att nu får väljarna avgöra detta. Det är felaktigt eftersom de har ett ansvar som opposition att tydligt visa att detta inte är acceptabelt och genomföra ett misstroendevotum, även om skulle förlora.

Men nu när de säger att väljarna ska avgöra det, så måste de väl åtminstonde prata om saken! Här har vi en regering med sex (numera fem) statsråd som mycket hårt har kritiserats av både en oberoende kommission och ett enigt KU. Denna regering är inte kapabel att leda Sverige i en kris, och oppositionen vill lägga det bakom sig. Jag tar mig för pannan. Dessutom fortsätter regeringen, trots mycket hårt tryck från media (obs ej oppositionen) att hemlighålla vad Lars Danielsson egentligen gjorde på annandagen. Han har olika versioner och någon av dessa två är inte sann. Någonstans har han ljugit, troligen inför KU. Och detta är alltså en fråga som socialdemokratiska Aftonbladet driver - inte oppositionen.

I gårdagens debatt borde Reinfeldt ha lyft fram detta, både för att det är hans plikt men även rent valmässigt. Uppfattningen hos många är nog att sossarna kanske inte är perfekta, men de kan ändå regera ett land. Hanteringen av tsunamikatastrofen visar något annat, sossarna klarar inte den grundläggande uppgiften för en regering och en stat - att skydda sina medborgare.

Inga kommentarer: