2006-05-03

Al Gore på väg tillbaka

Al Gore fick flest röster i valet 2000 men förlorade ändå mot George W. Bush i ett val som egentligen inte gick att förlora. USA gick som tåget, 20 miljoner nya jobb hade skapats och Gore var tydligt ihopkopplad med framgångarna. Men han gick för mycket till vänster och lyckades inte hålla linjen att både ha frågor som tilltalade väljare till vänster och mitten, som Bill Clinton så framgångsrikt gjort i valen innan.

Efter valet såg det i alla fall ut som att han råkade i en depression, gick upp i vikt, rakade sig inte och höll sig undan från rampljuset. Nu försöker han sätta en annan bild, som mycket väl kan vara sann. I en artikel i Wired (som kunde vara skriven av hans reklambyrå) förklarar han vad som hände efter förlusten och vad han sysslat med sen dess. Han är numera rådgivare till Google, sitt i styrelsen för Apple och driver en enmanskampanj om växthuseffekten.

När man läser artikeln så känns det mycket troligt att han är inriktad på en comeback inför valet 2008. Ser han bara att det finns tillräckligt stöd så kommer han ge sig in i leken igen, det kan jag sätta pengar på. Han positionerar sig perfekt, genom att visa hur han tydligt stödde Bush efter 9/11 men nu menar att Bush tappat greppet och gjorde totalt fel som invaderade Irak. Han driver som sagt fortfarande miljöfrågorna som varit en hjätrfråga för honom länge, men framstår också som en framgångsrik man inom den nya IT-branschen.

Jag tror dock att han fortfarande står för lång till vänster för att vinna presidentvalet, men han kan mycket väl bli demokraternas kandidat. Han utmanar Hillary Clinton från vänster, vilket är smart och kan funka, men att sedan positionera om sig mot mitten så kraftigt som han kommer behöva göra för att sedan vinna hela valet, det kommer inte funka.

2 kommentarer:

Anonym sa...

En lite mindre rosenskimrande bild av algore får man om man tittar på det senaste avsnittet av South Park. Kan starkt rekomenderas.

Killen är slut politiskt, inse.

Mathias Sundin sa...

Hur motiverar du att han är slut politiskt, förutom din hänvisning till South Park?