2006-04-09

Opposition

Amy Sullivan försvarar i Washington Monthly demokraterna. Många menar att de inte har ett samlat tema, att de inte förmedlar samma budskap, men Sullivan menar att de visst har börjat driva en mycket skickligare oppositionspolitik. Det har hon rätt i, men kritiken mot demokraterna är ändå berättigad. Demokraterna har inte samma tydliga grundläggande budskap som republikanerna har med lägre skatter, liten stat och starkt försvar.

Men just nu tänkte jag fokusera på oppositionspolitik, för där har demokraterna blivit bättre och här har vi i den svenska oppositionen en del att lära både av demokrater och republikaner.

Bush menade efter hans återval att han nu tjänat ihop politiskt kapital som han skulle spendera bla på en reform av pensionssystemet. Demokraterna höll dock ihop och bjöd ett mycket hårdnackat motstånd vilket fick Bush att lägga förslaget på hyllan. Demokraterna har också lyckats få övertaget i frågan om Irakkriget. Där är Bush och Vita huset på defensiven. Senast har vi beslutet att låta ett Dubaiägt företag ta över en del amerikanska hamnar där demokraterna hamrade på rejält och beslutet ändrades.

Detta är oppositionspolitik. Att bedriva så kraftig opposition mot saker man tycker är fel att de som bestämmer tvingas ändra sig. Oppositionspolitik är också att lägga fram egna förslag och berätta hur man själv skulle göra, men i Sverige är det nästan bara det oppositionen sysslar med. I frågan om tsunamin så har oppositionen varit otroligt lam. En oberoende kommission har levererat svidande kritik precis som ett enigt KU där tjänstemän suttit och ljugit. Vad gör oppositionen? Ingenting, förutom att säga att nu ska vi lägga detta bakom oss. Vi låter väljarna avgöra i september säger de. Jaha, men om dettta ska bli en valfråga måste någon prata om det.

Sveriges regering klarar inte att hantera medborgarnas säkerhet, inte då och inte nu. Det går inte att skylla på nånting och ändå så nästan tiger oppositionen.

Oppositionen har ett ansvar i ett demokratisk samhälle.

1 kommentar:

Robert Nordman sa...

Det finns ett uttryck i Storbritannien som jag verkligen gillar:
"Her Royal Majesty's loyal opposition"