2006-04-09

Alla går åt höger

Den person det skrivs mest om i olika kolumner i USA nu är John McCain. Senatorn från Arizona som förlorade nomineringen till George W. Bush år 2000 och som är avskydd hos en del republikanska grupper eftersom han har en förkärlek för att gå över partigränsen och inte är att lita på när det kommer till en del moraliska, kristna värderingar.

McCain har sin sista chans att bli president år 2008, då han är över 70 år. För att vinna den republikanska nomineringen måste han få stöd av en större del av de konservativa gräsrötterna. Därför flyttar han nu åt höger samtidigt som han framhåller sin valbarhet. Han är republikanernas bästa chans om demokraterna väljer Hillary Clinton, det erkänner till och med Jerry Falwell, predikanten som McCain har kallat agent of intolerance. Men nu ska McCain föreläsa på det universitet Falwell grundande, han kommer rösta för att permanenta Bushs skattesänkningar som han tidigare röstade mot och säger klart och tydligt att han är mot abort, för familjen och för en balanserad budget.

Hillary Clinton har också flyttat mot mitten, men från en position klart mer till vänster och det är detta som är receptet för framgång i dagens USA. Som författarna till the Right Nation skriver så bedrev Bush sin kampanj 2004 genom att vara sig själv och stå för sina värderingar, medan utmanaren John Kerry gjorde allt för att dölja sina liberala nordöstra böjelser. Kerry försökte få McCain som vicepresidentkandidat och uttalade stöd för en del klart konservativa värderingar. Det är svårt att se framför sig att Bush skulle ha försökt få Ted Kennedy (den mest liberala senatorn) som vicepresidentkandidat och uttalat stöd för en del liberala värderingar.

USA har blivit mer republikanskt och mer konservativt. Receptet för att vinna är att gå åt höger. Det gör John McCain, det gör Hillary Clinton, det gjorde Bill Clinton.

Läs mer:
Kolumn av George Will
Kolumn av Helen Thomas
Boken the Right Nation

Inga kommentarer: