2006-03-14

Sanslösa siffror

På DN Debatt presenteras idag den undesökning som Forum för levande historia har genomfört där de kartlagt anti-semitismen i Sverige. Det är skrämmande siffror och ibland mycket förvånande. Att konspirationsteorierna om judarnas ekonomiska makt är väl utbredda är för mig ingen nyhet, det hör man titt som tätt, men att 25 procent inte vill se en jude som statsminister är helt sanslöst. Siffran över de som är totalt negativa till judar är också skrämmade stor, fem procent. Att det alltid finns någon procent galningar, men fem procent!

Hela rapporten finns på http://intolerans.levandehistoria.se/

6 kommentarer:

Jonas N sa...

Mathias!

Du försöker bedöma andelen stollar i befolkningen!

Men har du helt och hållet förträngt hur det brukar se ut i tex ett riksdagsval? Hur många röstar på de-facto- eller krypto-kommunister, hur många röstar på miljöfundamentalister? Och tror du verkligen att resten är helt befriad från låntgående och stolliga vanföreställningar?

Jag har iaf svårt att förvånas över sådana 'rapporter'. För att få lite perspektiv på innehåll och ev substans kan man alltid roa sig med att ställa komplementära frågor och fundera på vad som skulle kunna uttolkas av svaren på dessa?

Hur många skulle kunna tänka sig en muslim som statsminister? En sosse? En pingstpastor? Osv ...

Niklas Frykman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Niklas Frykman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Niklas Frykman sa...

Man kan iaf lita på att Åsa Lindeborg ska blåneka till att det finns någon som helst som helst substans i undersökningen. Det känns tryggt.

Ursäkta trippelpostningen men länkfan vill inte fungera.

Robsten sa...

Jag är lite trött på att argumentera om denna undersökning. Läs vad "Evelina" skriver om denna undersökning på bloggen "Moderskeppet", jag håller med om vartenda ord hon skriver.

Anonym sa...

Jag är rädd att undersökningar som detta devalverar orden antisemit, judehatare etc. Trots att jag är Israelvän betraktar jag inte alla som kritiserar Israel som antisemiter, eller ens antisionister. Klart att stor del är det, men inte alla. Devalverar man dessa ord, hamnar man lätt på samma nivå som regeringens egen rasbiolog Massoud Kamali, eller brunröda pucko från (M)Ordfronten och Fib-kulturfront.
På andra sida behöver man inte vara oroligt att kalla TT:s korrespondent Hjerten för Faurissons beundrare. (tack Bulten i Bo).

Lubbe Ferrysson