2006-02-02

Nu får dom fan ge sig!

Reaktionerna på de danska satirteckningarna är helt absurda. Dom som blir upprörda har all rätt att bli det och tycka att teckningarna är värdelsöa och de har också all rätt att känna sig kränkta och ledsna. Men när det börjar bli våld, eller hot om våld, och krav på att den danska regeringen ska stoppa sådana tidningar - då har det gått alldeles för långt.

Jag stöjder till etthundra procent beslutet att publicera bilderna i flera europeiska tidningar. Det är verkligen dags att visa vad det innebär med yttrandefrihet. Svenska tidningar borde sluta vara så förbannat fega och också publicera bilderna. Inte för att teckningarna är så otroligt bra satir, eller bra på något sätt, utan för att markera att sådana här värderingar där yttrandefriheten ska begränsas är skit.

I det här är det viktigt att man kan hålla isär saker. Bara för att man stödjer rätten för Jyllands-Posten att publicera teckningarna så betyder inte det att man gillar dom. Om många känner sig kränkta så är det inte bra. Men frågan är då om de känner sig kränkta i onödan, överreagerar de? Jag tycker personligen att satir får man ta en hel del av.

Jag tycker att det känns otrevligt att dessa anti-demokratiska strömningar är så starka i den muslimska världen. Det betyder inte att islam i sig eller att alla muslimer tillhör dessa strömningar, men det är alldeles för många. Flera ledare inom islam och den muslimska världen borde tydligare ta ställning för demokrati och yttrandefrihet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att vilja bojkotta ett helt lands produkter pga vad en tidning publicerar är ju inte riktigt i linje med hur vi tänker här hemma, för att uttrycka det milt, men det är ju upp till den som berörs att avgöra.

Vi vill gärna se bojkotten som ett angrepp på yttrandefriheten (svårt att undvika), men det är säkert inte så som bojkotten upplevs av de muslimer som deltar i den. För de flesta muslimer är det troligen en självklarhet att regeringen har inflytande över vad som trycks i en tidning, tyvärr.

Jag håller med om att det är mycket märkligt (och motbjudande) att inte ledande företrädare för islam åtminsone här i väst tar tydligt sida för yttrandefriheten samtidigt som de angriper den aktuella satiren och uppmanar till bojkott.

Mathias Sundin sa...

Att bli upprörd. Ja visst, det är inget konstigt. Att uppmana till bojkott. Lite konstigare, men okej då. Att inte samtidigt KRAFTIGT ta avstånd från hoten om våld - då är det riktigt illa.