2006-01-20

Riksdagen ska utse domare

Lysande förslag från alliansen om att riksdagen ska utse domare (efter offentliga förhör?) och att Domstolsverket ska flyttas bort från regeringen. Många domare har tidigare jobbat i regeringskansliet och deras oberoende kan därmed ifrågasättas.

Jag gillar verkligen denna vilja att göra upp med utnämningsmakten. Regeringen och regeringschefen har alldeles för stort makt som dessutom inte går att granska. Inget kan vi få reda på hur tillsättningarna har gått till och vilka kvalifikationer som ligger till grund.

3 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Slipper vi sedan de politiskt utsedda nämndemännen så är vi ett par steg på väg bort från de politiska domstolarna...

Mathias Sundin sa...

Ja, där har du ju onekligen en poäng.

Anonym sa...

Om man pratar maktdelning är det ju lika illa om domarna sitter i knäpå den lagstiftande makten som om de sitter i knät på den verkställande. På en del sätt är det faktiskt värre.

Om de som bestämmer om lagarnas innehåll (dvs riksdagen) också bestämmer över vem som ska tolka dem får vi ännu mindre maktdelning än idag.

Därmed inte sagt att dagens system är bra, men jag tror inte på den reform som har diskuterats.

Är det någon som kan peka ut en enskild domare i HD eller Regeringsrätten och påstå att denne är eller har varit aktiv socialdemokrat?

Att de varot tjänstemän i regeringskansliet har jag svårt att se som bestickande, många av de som utnämnts har varit det under såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar. De är juridiska experter, de pysslar med sakfrågor - inte med politikens utformning.