Industriarbetarna betalar för byggarbetarnas billiga produkter, samtidigt som byggarbetarna skyddas från utländsk konkurrens, men inte industriarbetarna. Är det någon som kan förstå logiken i det?
Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi, skriver idag ett förbaskat bra inlägg på DN Debatt om just detta. För varor har vi frihandel (i alla fall i teorin), men för tjänster är det ett hundra procent protektionism som gäller, som tydligt demonstrerades i Vaxholmsfallet. Han skriver bland annat:
"Precis som frihandel för industrivaror skapar samhällsekonomiska vinster, gör frihandel för tjänster det." "Frågan är därför vad det ligger för logik i att tillåta frihandel med industrivaror men inte för tjänster."
En möjlig förklaring han för fram är att det helt enkelt är svårare att se konkurrensen i vitögat. Varor produceras i ett annat land och vi behöver aldrig se människorna som konkurrerar ut våra arbetare. Men tjänster utförs till stor del i användarlandet, och därför ser vi rent fysiskt de lettiska arbetarna komma och ta jobben från svenska arbetare. Det känns naturligtvis inte bra för de svenska byggarbetare som inte fick jobba där.
Så sågar han LOs vanligaste och mest hycklande argument "att svenska kollektivavtal skyddar utstationerade utländska anställda för "exploatering". Ståndpunkten är orimlig, eftersom svenska löner skulle utestänga utländska anställda med lägre produktivitet från uppdrag i Sverige. Ingen kan tro att Lavals anställda i Vaxholm blev lyckligare av att tvingas bort. Den relevanta jämförelsenormen för anställda i baltiska företag som är tillfälligt verksamma i Sverige är förstås inte den svenska lönenivån utan de betydligt lägre lönerna i hemländerna."
Och påpekar det alla redan vet: "Det verkliga motivet för fackets krav på svenska avtal är traditionell protektionism."
Han avslutar med en väldigt bra fråga:
"Men det vi borde debattera är varför vi ska ha frihandel och internationell priskonkurrens på vissa områden men inte på andra. Varför är frihandel för industriprodukter en del av den svenska modellen men fri tjänstehandel ett hot mot den?"
2006-01-08
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Modulenthus tillverkar monteringsfärdiga hus. En villa på 150 kvm som inte existerar på tomten på morgonen står inflyttningsklar på kvällen med tapeter, va, elsystem, kakel och vitvaror monterat och klart. Magic. Delarna kommer på långtradare. Det har redan börjat men är väl bara en tidsfråga innan praktiskt taget all villaproduktion sker utomlands och endast en primitiv hopmontering återstår att göra på svensk mark. Det svenska byggnadsfacket kommer förmodligen att skydda sina medlemmar till döds, som det ser ut. Dystert.
Det enda vettiga vore förstås att tillåta frihandel även med tjänster och se till att ta itu med att konkurrera.
Skicka en kommentar