2006-01-21

Det som inte nämns

Det är alltid intressant att se vad president Bush, vicepresident Cheney eller någon annan hög representant från Vita huset säger i olika tal. Men det är också minst lika intressant att se vad de inte säger, i det här fallet Karl Rove.

Han höll tal inför republikanska aktivister och pratade om huvudsakligen tre saker att diskutera och debattera under valåret, nationell säkerhet, ekonomi och domstolarna. Just ekonomidelen är intressant utifrån vad han inte säger. Han pratar vitt och brett om den starka produktivitetsökningen, om den starka tillväxten och de stora skattesänkningarna. Han har tidigare i talet pratat mycket om att republikerna de senaste fyrtio åren har tagit över makten i USA genom att vara ett parti med starka idéer. En av dessa idéer, som han inte nämner när han pratar ekonomi, är en budget i balans. En budget där man inte satsar två miljarder på en bro i Alaska som inte leder någonstans alls. Fiscal conservatism kallas det och är det senator John McCain står för. President Bush har gjort det i retoriken, men inte i praktiken.

Men det verkar som den strömningen i partiet som förespråkar budgetdisciplin börjar tröttna och samtidigt vädra morgonluft. En av de personer som nu slåss om att få ta över som majoritetsledare i kongressen efter åtalade Tom DeLay är John Shadegg, och han går till val på att återknyta till idéerna för drygt tio år sedan, 1994, då republikanerna tog kontrollen över senat och kongress. Han skriver i Wall Street Journal:

"It was a historic achievement, made possible because we stood for the principles the American people believed in: smaller government, returning power to the states, lower taxes, greater individual freedom and--above all--reform."

Detta med mindre stat, makt åt staterna och kamp mot korruption som Shadegg för fram är också det John McCain står för. Blåser vindarna något liknande 2008 så har han en bra chans.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är fan, ursäkta språket, patetiskt hur de kan använda denna retorik när de ökat statens storlek under alla år de regerat.

Det var verkligen synd att McCain förlorade nomineringen 2000, till och med fruktansvärt.

Anonym sa...

McCain ar en populist. Han var emot skattesankning for att de "gynnar de rika".

Verkligen nyliberal kille, rena Reagan.

Robert Nordman sa...

I don't want to say I told you so...

...Men det låter lite bekant med reflektionerna om McCain, intern strid mellan två delar av republikanerna (och att det är det som kommer vara av stor betydelse), samt att det är under år 2006 vi kommer få se hur 2008 utvecklar sig.

Låter som något jag sagt, typ förra hösten och innan sommaren

Men jag vill inte vara den som säger "Vad var det jag sa?" :p

Mathias Sundin sa...

Hehe jaså, ja det är inget vi andra minns =)