2006-01-15

Alito är inte ond

Kanske har jag missat det eller så har det ännu inte dykt upp så många artiklar och reportage om hur ond domare Samuel Alito är. Han är ju republikan = ond. Men när de kommer så kan det vara bra att ha lite bättre koll på läget än vissa utrikeskorrar.

För det första så kommer inte domare Alito kunna ändra på beslutet i fallet Roe v. Wade där abort blev en rättighet i alla stater. Efter förhören har Alito inte klart uttalat hur han skulle rösta om Roe v. Wade, men även om han röstade för att ändra prejudikatet så skulle röstsiffrorna ändå landa på 5-4 för att upphålla det.

För det andra så vill Alito inte segregera landet igen, eller ta bort rösträtten. Han sa nämligen att domslutet 1954 som förbjöd rassegregerade skolor var riktigt och att en röst per person är nödvändigt. Det kan tyckas löjligt att ta upp det här, men artiklarna jag läste i höstas om chefdomare Roberts gör att det krävs lite förebyggande arbete.

För det tredje så tycker han att arbetsgivare som diskriminerar homosexuella ska straffas.

Men det ska sägas klart och tydligt att Alito är konservativ och kommer troligen rösta oftare med domare Scalia och Thomas än vad avgående domare O'Connor har gjort. Hon har varit avgörande röst i en del fall som i framtiden i liknande fall kan komma att gå åt andra hållet.

Läs analyser av förhören i NY Times, Washington Post, USA Today och LA Times.

1 kommentar:

Ola D Svedin sa...

Per T Ohlsson skriver intressant om Alito och presidentracet 2008 här: http://sydsvenskan.se/opinion/pertohlssonkronika/article136027.ece