2005-12-19

Ta bort avgiften då!

Fem banker har startat en kampanj för att få folk att handla med kort istället för kontanter. Själv använder jag mycket sällan kontanter och stör mig därför på avgiften som tas av många när jag betalar. I en intervju säger en företrädare för någon bank att det är orealistiskt att ta bort avgiften och att den isåfall måste vältras över på någon annan. Ja, varför inte på dom som tar ut pengar i bankomat? Fem spänn i avgift för varje uttag.

Att vilja att kunderna gör på ett sätt och inte ett annat och samtidigt ha avgift på det förstnämnda men inte det andra säger sig själv att det är idiotiskt.

6 kommentarer:

Wille sa...

Vadå idiotiskt? De vill ju att kunderna frivilligt ska betala dem mer pengar för något som är billigare i drift för dem..

Det enda idiotiska i sammanhanget är att de säger det högt och hoppas att folk ska göra det.

Humle och Dumle sa...

Under bankkrisen så lånade staten/ skattebetalarna ut runt 60 miljarder för att vissa banker inte skulle konka. Dom pengarna har vad jag vet inte återbetalats.
Kan bankerna komma undan denna summa så nog skall dom kunna klämma sina kunder på lite till.
Staten och kapitalet sitter i samma båt.

Robsten sa...

Men vakna! Både affärer och förmodligen banker vill INTE att vi betalar småköp med kort. Jag har svart på vitt på detta, har sett flera affärer i Tumba köpcentrum där det står på skyltar, "ej kortköp på belopp under 50 kr" etc. Alla måste väl fatta att det blir dyrare med kortköp för småbelopp hit och dit, dessutom skall man hålla koll på kontot, blir omöjligt med en massa småuttag hela tiden. En enkel fråga, skall vi vanliga människor sluta använda kontanter eller skall vi sätta brottslingarna bakom lås och bom? Vilket är det logiska eller rationella?

Mathias Sundin sa...

Vad är det som gör användandet av kort dyrare än hanteringen av kontanter Robsten?

Robert Nordman sa...

Robsten:
Det som gör att affärer ofta undviker att man gör småköp med kort är transfereringskostnaden.
Samma summa (kanske mindre belopp, vet inte) finns faktiskt med bankomater också. Om du hämtar ut pengar från bankomat hos annan bank än din så kostar det. Men inte för dig. Och det är skillnaden mellan synliggörande ("fem kronor extra avgift vid köp under 50 kronor") och dolda kostnader (du vill hämta ut 100 kronor, och får det också.)

Robsten sa...

Tack namne för uppgiften, transfereringsavgiften var det ja, en avgift för varje köp. När jag hämtar ut pengar hämtar jag en rejäl summa varje gång, 2000kr, betalar kontant för varje köp under 500kr, över med kort. har i alla fall varit på förslag med avgift för små uttag på bankomat, vet intye om de blivit verklighet, jag tar bara ut "större" summor.
Sedan tar det son jävla tid när alla pensionärer skall dribbla med sina kort som de ideligen tappar, vänder fel och jag vet inte allt. Är jag verkligen den enda som regelbundet råkar ut för detta?