2005-12-28

Morales besöker Castro först

Evo Morales har redan tidigare tydligt visat var hans läggning är genom att hylla Kubas diktator Fidel Castro. Nu åker han på en utrikesresa där han kommer besöka flera länder - och börjar med Kuba och Castro.

Freedom House har visat att friheten i världen växte förra året och därmed att den positiva trenden med fler demokratier fortsätter. Men tyvärr tycker jag Sydamerika börjar se mer och mer problematiskt ut. Att folk röstar på socialister har jag inget problem med (även om jag hellre ser liberaler), men när dessa socialister börjar vandra på den väg som socialister lätt kan göra så lurar faran runt hörnet. Socialism innebär att staten kontrollerar mer av samhället, och när det då inte finns starka oberoende delar av staten, utan mer och mer kontrolleras av ledaren så är vi på vägen till träldom.

1 kommentar:

Tino_G sa...

Räkna med ännu mer socialism (egentligen vänsterpopulism) i Sydamerika för en lååång tid framöver. Vad som folk inte inser är rasrelationer. Sydamerikan är jordens mest ojämlika område, långt mer än USA eller England. Allt genomsyrar av ras, men konflikten har varit undertryckt.

All makt är koncentrerad till en liten vit elit (och asiatiska invandrare). De tjänar mer, är mer högutbildade, mer framgångsrika. Inte så att de ”suger ut” indianerna, mer en dual ekonomi. Spelar det dock någon roll? Politiskt är det självklart att de intellektuella, akademiker, ledare, politiker, millitären etc varit vita, de lägre nivå indianer, blandras och i Brasilien svarta.

Nu vaknar ras-nationalismen. Morales är en nolla utan ideologi eller erfarenhet som van för att indianerna fattade att de är majoritet och inte behöver välja vita! Ta en titt på Chavez. De är outbildade och lätt dragna till populism, en blandning av attacker mot landets vita, USA och betonande av kulturella traditioner (koka odlingar).

Mexicos president om ett år kommer att troligen vara vänsterpopulist borgmästaren. Just nu är det bara Chile och Columbia som är immuna.


Intressant nog har jag svårt att bli upprörd. Känns lite som att resten av kontinenten förtjänar att prova på mer socialism så att de lär sig.